Edinburgh

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Edinburgh

Edinburgh (škotski galski: Dùn Èideann), je drugi po veličini grad u Škotskoj, a također je i njen glavni grad.

Grad se nalazi na istočnoj obali centralne nizije na južnoj strani Firth of Forth. Edinburgh je glavni grad Škotske od 1437. god. i sjedište je škotske samoupravne vlade. Stari i Novi Grad su stavljeni na UNESCO-vu listu 1995 godine.

Edinburgh ima 448,624 stanovnika.

Grad je poznat po godišnjem Edinburgh Festivalu, najvećem performing arts festivalu na svijetu, kao i po Hogmanay street festivalu. U vrijeme umjetničkih festivala, populacija grada se udvostručuje. Edinburgh je jedna od glavnih svjetskih destinacija, koji privlači bizu 13 miliona posjetioca godišnje.


P parthenon.svg Nedovršeni članak Edinburgh koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.