Abdulah II, kralj Jordana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Abdulah II
Kralj Jordana
Vladavinaod 7. februara 1999.[1]
PrethodnikHusein
SupružnikRania al-Abdulah
DjecaHusein bin al-Abdulah od Jordana
Iman bint al-Abdulah od Jordana
Selma bint al-Abdulah od Jordana
Hašim bin al-Abdulah od Jordana
DinastijaHašemiti
OtacHusein, kralj Jordana
MajkaMuna Al-Husein
Rođenje30. januar 1962
Aman

Abdulah II bin al Husein (rođen 30. januara 1962. godine) je trenutni kralj Hašemitske Kraljevine Jordan.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Sin je kralja Huseina i njegove supruge, princeze Mune, Britanke koja je prije prelaska na islam nosila ime Antoinette Avril Gardiner. Preko oca je direktni potomak poslanika Muhammeda, iz četrdeset i treće generacije.

Njegov amidža Hasan je preuzeo titulu i dužnosti prijestolonasljednika, nakon što je kralj Husein dopunio ustav tako da dozvoljava i braći da budu u nasljednom nizu za jordansko prijestolje. Husein je bio izložen pritiscima građana i nije smio preuzeti rizik da prijestolje ostavi malom djetetu.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Kralj je školovan u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. Abdulah je postao kadet vojnoj akademiji u Sandhurstu i kasnije je služio u britanskoj vojsci. Još i danas je po činu pukovnik britanske vojske. Kasnije je završio Školu vanjskih poslova i magistrirao. Kralj se pojavio i u popularnoj seriji Star Trek.

Kralj Husein oduzeo je titulu prijestonasljednika svom starijem sinu Hasanu 24. januara i dao je Abdulahu, što u narodu nije bila dobro primljena odluka zbog neplemićkog i nemuslimanskog porijekla Abdulahove majke.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Dana 5. februara položio je zakletvu kao budući jordanski kralj, nakon što je njegov otac proglašen klinički mrtvim. Nekoliko sati nakon smrti svoga oca, 7. februara 1999. godine, postao je kralj Jordana i glava ustavne monarhije u kojoj monarh i dalje drži veliku moć. Kao kralj sastajao se sa drugim svjetskim liderima, među kojima je i papa Benedikt XVI, u cilju poboljšanja odnosa između islamskog i kršćanskog svijeta. Kralj igra aktivnu ulogu na čelu jordanske vlade.

Veoma je loše ocjenjena njegova odluka da pooštri odnos prema disidentima i da ograniči slobodu govora. Ovo se posebno odnosi na zabranu kritike kralja i njegove politike. Osim visokih novčanih kazni prijeti i zatvorska kazna do tri godine. Mnogi novinari i sindikalni aktivisti su u zatvoru zbog svog javno iznesenog mišljenja o vladi kralja Abdulaha II. Međutim, kralj je surov i u obračunu sa radikalnim islamistima.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Kralj i njegova kraljica palestinskog porijekla, Rania al-Abdulah, imaju četvero djece: prinčeve Huseina i Hašima, te princeze Iman i Selmu. Nakon što je svom polubratu Hamzi oduzeo poziciju prijestolonasljednika, ona je po Ustavu pripala Abdulahovom najstarijem sinu, kojem je on 2009. godine dao zvaničnu titulu prijestolonasljednika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]