Idi na sadržaj

Husein, kralj Jordana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Husein
Kralj Jordana
Vladavina11. august 1952 - 7. februar 1999
PrethodnikTalal
NasljednikAbdulah II
SupružnikŠerifa Dina bint Abdul-Hamid
Muna al-Hussein
Alija al-Husein
Nur al-Husein
DjecaPrinceza Alija
Abdulah II, kralj Jordana
Princ Faisal
Princeza Aiša
Princeza Zejna
Princeza Haja
Princ Ali
Princ Hamza
Princ Hašim
Princeza Iman
Princeza Raja
DinastijaHašemiti
OtacTalal, kralj Jordana
MajkaZejna al Šerif Talal
Rođenje14. novembar 1935
Aman
Smrt7. februar 1999

Hussein bin Talal (arapski: 14. novembar 1935 - 7. februar 1999) bio je kralj Hašemitske kraljevine Jordan od abdikacije svoga oca do svoje smrti.

Bio je unuk kralja Abdulaha I ibn Huseina. Školovao se u Jordanu i Egiptu, te u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dana 20. jula 1951. godine u Jerusalemu je izvršen atentat na kralja Abdulaha I. Petnaestogodišnji princ Husein je sa djedom išao na džumu-namaz kada je na njegovog dedu otvorena vatra, ali princ je prošao neozljeđen. Nakon Abdulahove smrti na tron je došao Huseinov otac, kralj Talal, koji je patio od shizofrenije.

Godine 1952. naslijedio je duševno oboljelog oca nakon njegove abdikacije na jordanskom tronu. Kako je imao šesnaest godina i prema jordanskom zakonu bio maloljetan, ustoličen je tek sljedeće godine, 2. maja.

Vodio je Jordan tokom svih izraelsko-arapskih ratova koji su se odvijali sljedećih decenija. Palestinsko pitanje, koje desetljećima dominira jordanskom politikom, nastojao je razrješiti vojnom akcijom kojom je 1970. godine suzbio i protjerao palestinske organizacije sa jordanskog teritorija. Tokom Zaljevskog rata 1991. godine zauzeo je neutralni stav, djelomično pogoršavajući odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. U julu 1994. godine potpisao je mirovni sporazum sa Izraelom i time završio četrdeset i šest godina neprijateljstva između te dvije zemlje.

Ženio se četiri puta, iako nikada nije imao više od jedne žene u isto vrijeme. Samo su posljednje dvije njegove žene nosile titulu kraljice. Kratko prije smrti razbaštinio je brata Hasana i prijestolonasljednikom proglasio svoga sina Abdulaha. Umro je 7. februara 1999. godine i naslijedio ga je Abdulah II, sin kojeg je imao sa drugom suprugom, Britankom princezom Munom al-Husein.