Aldo Moro

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aldo Moro u zarobljeništvu Crvenih brigada

Aldo Moro (Maglie, 23. septembar 1916 - kraj Rima, 9. maj 1978), italijanski političar i državnik.

Kao član Demokršćanske stranke izabran je 1946. godine u Konstituantu, a od 1948. godine je poslanik u Predstavničkom domu parlamenta Republike Italije. Bio je profesor kaznenog postupka na univerzitetu u Bariju, a zatim (do smrti) na rimskom univerzitetu.

Bio je predsjednik parlamentarne grupe Demokršćanske stranke, ministar pravde, ministar obrazovanja, predsjednik koalicionih vlada lijevog centra (demokršćani, socijaldemokrati, republikanci, socijalisti), ministar vanjskih poslova, te predsjednik vlade.

Kao predsjednik Demokršćanske stranke kidnapovan je 16. marta 1978. godine od strane pripadnika "Crvenih brigada", koji su mu organizirali "suđenje" i "u ime narodnog suda" osudili ga na smrt. Ubijen je, a njegovo tijelo je pronađeno u prtljažniku automobila u Rimu. Bio je jedan od protagonista modernijih političkih saveza u Italiji, a na međunarodnom planu pristalica dobrosusjedskih odnosa s tadašnjom Jugoslavijom.