Wojciech Jaruzelski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Wojciech Jaruzelski
Wojciech Jaruzelski, 2009.

Wojciech Witold Jaruzelski (Kurów, 6. juli 1923 - 25. maj 2014)[1] bio je penzionisani general i poljski komunistički vođa, odgovoran za zabranu i pokušaje slamanja djelovanja sindikata Solidarnost. Posljednji je predsjednik Narodne Republike Poljske i prvi predsjednik demokratske Poljske.

Jaruzelski, koji se rodio u aristokratskoj porodici, odrastao je na porodičnom imanju blizu mjesta Bialystok. Kasnije je pohađao katolički internat. Nakon što je potpisan pakt Ribbentrop-Molotov, sa porodicom je pobjegao u Litvaniju gdje mu je umro otac. U Drugom svjetskom ratu je učestvovao u zauzimanju Berlina.

U poljskoj je vojsci bio od 1945. do 1991, tj. tokom cijelog Hladnog rata. Godine 1972. se susreo sa kubanskim vođom Fidelom Castrom.

Jaruzelski je 2005. primio komemoracijski orden od Vladimira Putina povodom 60. godišnjice pobjede nad Trećim Reichom. To je kritizirao češki predsjednik Václav Klaus zbog uloge Jaruzelskog u invaziji poljske vojske u okviru tadašnjeg Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. godine. Jaruzelski se potom izvinio češkom narodu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Wojciech Witold Jaruzelski | Polish general". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 18. 12. 2016.