Muhamed Reza Pahlavi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Muhamed Reza Pahlavi
Mohammad Reza Pahlavi.png
Muhamed Reza Pahlavi
Rođenje (1919-10-26) 26. oktobar 1919.
Teheran, Perzija
Smrt 27. juli 1980(1980-07-27) (60 god.)
Kairo, Egipat

Muhamed Reza Pahlavi (perzijski: محمد رضا پهلوی‎; Teheran, 26. oktobar 1919. - Kairo, 27. juli 1980) bio je posljednji iranski šah.

U ustavnoj krizi 1953. došao je u sukob s predsjednikom vlade i vođom Nacionalne stranke Irana Muhamed Mossadeghom, koji se protivio velikim ovlastima šaha i učešću stranog kapitala u iranskoj naftnoj industriji. Muhamed Reza Pahlavi sklonio se u Italiju, ali se poslije intervencije vojske koja mu je pružila podršku vratio u zemlju i oborio Mossadegha s vlasti.

Reformama iz 1963. pokušao je modernizovati državu. Povezanost s američkim kapitalom, pretjerano bogaćenje i odvlačenje bogatstva iz zemlje, zatim nedemokratski režim vlasti s osloncem na vojsku i nasilno gušenje opozicije, izazvali su otpor naroda, na koji su počeli najviše uticati vjerske vođe muslimana šijita. Nezadovoljne mase, predvođene ajatolahom R. Homeinijem, provele su revoluciju protiv šaha i dinastije Pahlavi, te je Muhamed Reza pod općim pritiskom 1979. napustio zemlju. Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska Republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala. Njegova supruga je bila Farah Pahlavi.