Golda Meir

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Golda Meir
Example alt text
Rođenje 3. maj 1898.
Kijev, Rusija
Smrt 8. decembar 1978.
Jeruzalem, Izrael

Golda Meir (Kijev, 3. maj 1898. - Jeruzalem, 8. decembar 1978.), pravo ime Goldie Mabovich, izraelska političarka

U ranoj je mladosti emigrirala u Sjedinjene Američke Države, gdje je završila učiteljsku školu. Udana Meyerson, nakon razvoda 1956. promijenila je ime u hebrejsko Meir. Zajedno sa suprugom 1921. otišla je u Palestinu, gdje je postala aktivna u cionističkom pokretu. Tokom tridesetih i četrdesetih godina djelovala je u raznim cionističkim organizacijama u Palestini te u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Jedna je od potpisnika dokumenta kojim je 1948. godine proglašena država Izrael. Meir je 1949. izabrana u Knesset, a iste godine ulazi u vladu kao ministrica rada i socijalne skrbi. Godine 1956. postala je ministrica vanjskih poslova i na tom mjestu je ostala do 1966. Služila je na mjestu glavnog tajnika stranke Mapai, odnosno Ujedinjene laburističke stranke, da bi 1969. naslijedila Levija Eshkola na položaju premijera. Premijerka je bila do 1974. godine, kada je dala ostavku zbog optužbi za nepripremljenost zemlje tokom Yom Kipurskog rata.

Wikicitat
Wikicitat: Golda Meir
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: