Menahem Begin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Menahem Begin

Menahem Wolfovich Begin, rođen 16. augusta 1913. u Brest-Litovsku, Rusija, današnja Bjelorusija, umro u Tel Avivu, 9. marta 1992. Diplomirao je pravo na Univerzitetu u Varšavi 1935. godine. Tokom 30-tih bio je aktivista cionističkog pokreta tako da 1938. godine postaje jedan od vođa Irguna. Stalno je u politici i je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1978. Također je bio šesti premijer Izraela od 21. juna 1977. do 10. oktobra 1983. Sudjelovao je je na pregovorima u Camp Davidu sa egipatskim predsjednikom Muhamadom Anwarom el-Sadatom, zbog čega su zajednički dobili Nobelovu nagradu. Mirovni ugovor između Izraela i Egipta formalno je potpisan 1979. godine.