Linus Pauling

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Linus Pauling
Pauling.jpg
Linus Pauling (1954)
Rođenje (1901-02-28) 28. februar 1901.
Oswego, Oregon, Sjedinjene Američke Države
Smrt 19. august 1994(1994-08-19) (93 god.)
Big Sur, California, Sjedinjene Američke Države

Linus Carl Pauling (Lajnus Karl Poling) (28. februar 190119. august 1994) je bio američki hemičar i biohemičar. Također se istakao u oblastima kristalografije, molekularne biologije i medicine. Mnogi ga smatraju za vodećeg hemičara 20. vijeka. Prvi je istraživao korištenje kvantne mehanike u hemiji, a 1954. godine je nagrađen Nobelovom nagradom za hemiju za svoj rad o prirodi hemijskih veza. Godine 1962. dobio je i Nobelovu nagradu za mir, zbog svoje kampanje protiv nuklearnih testova, te je jedina osoba koja je samostalno dobila dvije Nobelove nagrade. Ostali naučnici koji su dobili dvije nagrade su: Marie Curie, John Bardeen i Frederick Sanger.


System-users.svg Nedovršeni članak Linus Pauling koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.