UNICEF

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund) je međunarodni dječji fond za djecu. Skrbi o kvalitetu životnog standarda djece i omladine. Finansira se u cijelosti dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija, te firmi i građana.

UNICEF je utemeljen 11. decembra 1946. godine na Osnivačkoj skupštini Ujedinjenih naroda. Iako je 1953. godine ime promijenjeno u Fond Ujedinjenih naroda za djecu (United Nations Children's Fund), zadržan je poznati akronim.

Prvobitna namjera osnivanja fonda je bila pomoć djeci Evrope nakon završenog Drugog svjetskog rata. S godinama UNICEF-ova zadaća se mijenjala. Nakon Evrope, UNICEF je usmjerio svoju pomoć na druge dijelove svijeta, kako bi pomogao djeci u Africi, Aziji, Južnoj Americi. UNICEF-ova pomoć je ponovno usmjerena na Evropu, i to na njen istočni dio nakon pada socijalizma u tom dijelu Evrope.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]