UNDP

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

UNDP (engleski: United Nations Development Programme je razvojna mreža Ujedinjenih nacija, zagovornik promjena, omogućava zemljama pristup znanju i sredstvima uz razmjenu iskustava, pomažući ljudima da izgrade bolji život. Djeluje u 166 zemalja. Zajedno sa zemljama u kojima djeluje, pronalazi rješenja za globalne i državne razvojne izazove. UNDP se oslanjaju na svoje kadrove i njihove brojne partnere, istovremeno razvijajući domaće kapacitete.

Svjetski lideri su zajamčili da će ostvariti Milenijumske razvojne ciljeve, uključujući sveobuhvatni cilj smanjenja siromaštva na pola do 2015. godine. Mreža UNDP-a povezuje i kooridinira globalne i državne nepore za dostizanje ovih ciljeva. Njihov fokus je na pomoći zemljama da dostignu i podijele rješenja u izazovima:

UNDP pomaže zemljama u razvoju da privuku pomoć i efektivno je koriste. U svim njihovim aktivnostima, ohrabruju zaštitu ljudskih prava i davanje većih prava ženama.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]