UNDP

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

UNDP (eng. United Nations Development Programme je razvojna mreža Ujedinjenih nacija, zagovornik promjena, omogućava zemljama pristup znanju i sredstvima uz razmjenu iskustava, pomažući ljudima da izgrade bolji život. Djeluje u 166 zemalja. Zajedno sa zemljama u kojima djeluje, pronalazi rješenja za globalne i državne razvojne izazove. UNDP se oslanjaju na svoje kadrove i njihove brojne partnere, istovremeno razvijajući domaće kapacitete.

Svjetski lideri su zajamčili da će ostvariti Milenijumske razvojne ciljeve, uključujući sveobuhvatni cilj smanjenja siromaštva na pola do 2015. godine. Mreža UNDP-a povezuje i kooridinira globalne i državne nepore za dostizanje ovih ciljeva. Njihov fokus je na pomoći zemljama da dostignu i podijele rješenja u izazovima:

UNDP pomaže zemljama u razvoju da privuku pomoć i efektivno je koriste. U svim njihovim aktivnostima, ohrabruju zaštitu ljudskih prava i davanje većih prava ženama.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]