Svjetski program za hranu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Svjetski program za hranu (engleski: World Food Programme - WFP) je specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija zadužena za pružanje pomoći u hrani i najveća svjetska humanitarna organizacija za rješavanje slučajeva gladi i promoviranje sigurnosti hrane.[1] U prosjeku ova organizacija pruža pomoć u hrani za oko 90 miliona ljudi godišnje, od kojih su oko 58 miliona djeca.[2] Agencija sa sjedištem u italijanskom glavnom gradu Rimu i sa više od 80 ureda širom svijeta, ima cilj da pomogne stanovništvu koje nije u stanju proizvesti ili dobiti dovoljno hrane za sebe i svoje porodice. Članica je Grupe za razvoj Ujedinjenih nacija i dio njenog Izvršnog odbora.[3]

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnovana je 1961. godine,[4] nakon što je 1960. godine održana konferencija za hranu i poljoprivredu (FAO) i kada je George McGovern, direktor američke agencije Hrana za mir, predložio osnivanje programa multilateralne pomoći u hrani. Formalno je osnovana 1963. godine od strane FAO-a i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na eksperimentalni trogodišnji period. 1965. godine program je proširen na kontinuiranoj osnovi.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.wfp.org/about/mission-statement
  2. ^ http://www.dailystaregypt.com/article.aspx?ArticleID=5383
  3. ^ http://undg.org/index.cfm?P=23
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 25 Februar 2015. Pristupljeno 24 Februar 2015.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]