Međunarodna organizacija rada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Međunarodna organizacija rada
International Labour Organization (eng)
Organisation internationale du travail (fr)
Zastava Međunarodne organizacije rada
Zastava
Glavno sjedište Ženeva, Švicarska
Službeni jezik engleski
francuski
španski
Lideri  
• Generalni direktor
Guy Ryder
Datum osnivanja 1919.
Veb-sajt www.ilo.org

Međunarodna organizacija rada (eng: International Labour Organization - ILO) je međunarodna organizacija i specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjima rada, posebno međunarodnih standarda iz oblasti rada, socijalne zaštite i jednakih prava na rad za sve. [1] Organizacija broji 187 članica od kojih su 186 članica ujedno i članice UN-a dok Cookova Ostrva su jedina članica ILO-a bez da su članica UN-a.

1969. godine, organizacija je dobila Nobelovu nagradu za mir za unapređenje mira među klasama, ostvarivanju pristojnog posla i pravde za radnike kao i za pružanje tehničke pomoći zemljama u razvoju.[2]

Međunarodna organizacija rada registruje žalbe protiv lica koja krše međunarodna pravila, međutim, to ne nameće sankcije dotičnim vladama.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Za razliku od drugih specijaliziranih agencija Ujedinjenih nacija, Međunarodna organizacija rada je tripartitna organizacija, tj organizacija je koja ima tročlanu upravljačku strukturu koja predstavlja vlade, poslodavce i radnike. Obrazloženje za tročlanu strukturu je u stvaranju slobodne i otvorene debate među vladama i socijalnim partnerima.

Članice[uredi | uredi izvor]

Od aprila 2016. godine, Međunarodna organizacija rada broji 187 članica. Od 193 članice UN-a njih 186 su članice ILO-a plus Cookova Ostrva. Države članice UN-a a koje nisu članice ILO-a su: Andora, Butan, Lihtenštajn, Mikronezija, Monako, Nauru, i Sjeverna Koreja.

Ustav ILO-a dozvoljava bilo kojoj članici UN-a da postane članica Međunarodne organizacije rada. Da bi bila primljena u članstvo, potencijalna članica mora obavijestiti generalnog direktora da prihvata sve obaveze iz Ustava ILO-a. Druge države mogu biti primljene u članstvo ako dobiju glasove dvije trećine svih delegata, uključujući i dvije trećine glasova delegata vlada prilikom glasanja o članstvu koje se može obaviti na bilo kojoj od konferencija ILO-a .

Cookova Ostrva su se organizaciji pridružila u junu 2015. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Misija i uticaj ILO-a". Međunarodna organizacija rada. Pristupljeno 27. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Nobelova nagrada za mir 1969. godine". www.nobelprize.org. Pristupljeno 27. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]