Međunarodna organizacija rada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Međunarodna organizacija rada
International Labour Organization (eng)
Organisation internationale du travail (fr)
Zastava Međunarodne organizacije rada
Zastava
Glavno sjedište Ženeva, Švicarska
Službeni jezik engleski
francuski
španski
Lideri  
• Generalni direktor
Guy Ryder
Zakonodavstvo  
Datum osnivanja 1919.
Veb-sajt www.ilo.org

Međunarodna organizacija rada (engleski: International Labour OrganizationILO) međunarodna je organizacija i specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija, koja se bavi pitanjima rada, posebno međunarodnih standarda iz područja rada, socijalne zaštite i jednakih prava na rad za sve. [1]

Organizacija je 1969. dobila Nobelovu nagradu za mir za unapređenje mira među klasama, ostvarivanje pristojnog posla i pravde za radnike i pružanje tehničke pomoći zemljama u razvoju.[2]

Međunarodna organizacija rada registruje žalbe protiv lica koja krše međunarodna pravila, međutim, to ne nameće sankcije dotičnim vladama.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Za razliku od drugih specijaliziranih agencija Ujedinjenih nacija, Međunarodna organizacija rada je tripartitna organizacija, tj. ima tročlanu upravljačku strukturu, koja predstavlja vlade, poslodavce i radnike. Obrazloženje za takvu strukturu je u stvaranju slobodne i otvorene debate među vladama i socijalnim partnerima.

Članice[uredi | uredi izvor]

Od aprila 2016. Međunarodna organizacija rada ima 187 članica. Od 193 članice UN-a njih 186 su članice ILO-a plus Cookova Ostrva. Države članice UN-a koje nisu članice ILO-a su Andora, Butan, Lihtenštajn, Savezne Države Mikronezije, Monako, Nauru i Sjeverna Koreja.

Ustav ILO-a dozvoljava bilo kojoj članici UN-a da postane članica Međunarodne organizacije rada. Da bi bila primljena u članstvo, potencijalna članica mora obavijestiti generalnog direktora da prihvata sve obaveze iz Ustava ILO-a. Druge države mogu biti primljene u članstvo ako dobiju glasove dvije trećine svih delegata, uključujući i dvije trećine glasova delegata vlada prilikom glasanja o članstvu koje se može obaviti na bilo kojoj od konferencija ILO-a.

Cookova Ostrva pridružila su se organizaciji u junu 2015.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Misija i utjecaj ILO-a". Međunarodna organizacija rada. Pristupljeno 27. 12. 2016.
  2. ^ "Nobelova nagrada za mir 1969. godine". www.nobelprize.org. Pristupljeno 27. 12. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]