Međunarodna organizacija rada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Međunarodna organizacija rada
International Labour Organization (eng)
Organisation internationale du travail (fr)
Zastava Međunarodne organizacije rada
Zastava
Glavni i najveći grad {{{glavni_grad}}}
Glavno sjedište Ženeva, Švicarska
Službeni jezik engleski
francuski
španski
Lideri  
 -  Generalni direktor Guy Ryder
Datum osnivanja 1919.
Web stranica www.ilo.org

Međunarodna organizacija rada (eng: International Labour Organization - ILO) je međunarodna organizacija i specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjima rada, posebno međunarodnih standarda iz oblasti rada, socijalne zaštite i jednakih prava na rad za sve. [1] Organizacija broji 187 članica od kojih su 186 članica ujedno i članice UN-a dok Cookova Ostrva su jedina članica ILO-a bez da su članica UN-a.

1969. godine, organizacija je dobila Nobelovu nagradu za mir za unapređenje mira među klasama, ostvarivanju pristojnog posla i pravde za radnike kao i za pružanje tehničke pomoći zemljama u razvoju.[2]

Međunarodna organizacija rada registruje žalbe protiv lica koja krše međunarodna pravila, međutim, to ne nameće sankcije dotičnim vladama.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Za razliku od drugih specijaliziranih agencija Ujedinjenih nacija, Međunarodna organizacija rada je tripartitna organizacija, tj organizacija je koja ima tročlanu upravljačku strukturu koja predstavlja vlade, poslodavce i radnike. Obrazloženje za tročlanu strukturu je u stvaranju slobodne i otvorene debate među vladama i socijalnim partnerima.

Članice[uredi | uredi izvor]

Od aprila 2016. godine, Međunarodna organizacija rada broji 187 članica. Od 193 članice UN-a njih 186 su članice ILO-a plus Cookova Ostrva. Države članice UN-a a koje nisu članice ILO-a su: Andora, Butan, Lihtenštajn, Mikronezija, Monako, Nauru, i Sjeverna Koreja.

Ustav ILO-a dozvoljava bilo kojoj članici UN-a da postane članica Međunarodne organizacije rada. Da bi bila primljena u članstvo, potencijalna članica mora obavijestiti generalnog direktora da prihvata sve obaveze iz Ustava ILO-a. Druge države mogu biti primljene u članstvo ako dobiju glasove dvije trećine svih delegata, uključujući i dvije trećine glasova delegata vlada prilikom glasanja o članstvu koje se može obaviti na bilo kojoj od konferencija ILO-a .

Cookova Ostrva su se organizaciji pridružila u junu 2015. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Misija i uticaj ILO-a". Međunarodna organizacija rada. Pristupljeno 27.12.2016.. 
  2. ^ "Nobelova nagrada za mir 1969. godine". www.nobelprize.org. Pristupljeno 27.12.2016.. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]