Bono

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bono
56622363 BONO.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi rock
Karijera 1975 -
Veb-sajt http://www.u2.com/

Paul David Hewson, poznatiji kao Bono, odnosno Bono Vox irski je muzičar. Frontmen je grupe U2. Rođen je kao drugo dijete u porodici (ima starijeg brata Normana). Kao dječak, Paul je bio fasciniran šahom i umjetnošću. Sa 15 godina pogađa ga strašna tragedija: na djedovoj sahrani umire mu majka. Mnogi kažu da je taj događaj uveliko utjecao na njega te ga učinio saosjećajnim s ljudima koji pate.

1976. Paul se javio na oglas Larryja Mullena Jr.-a, koji je tražio članove za osnivanje benda, i s njim, Daveom Evansom (poznatiji kao The Edge), Adamom Claytonom i Dikom Evansom (Daveov brat) osnovao bend "Feedback" (kasnije U2). Otprilike u isto vrijeme Paul dobija nadimak "Bono Vox" po dućanu sa slušnim aparatima u ulici O'Connell u Dublinu (nadimak mu je dao prijatelj Guggi, danas poznati slikar).

S vremenom, Bono je izrastao u izvrsnog vokala i tekstopisca, ali, za razliku od ostalih rock-zvijezda, svoje vrijeme i novac odlučuje trošiti na humanitarne pothvate te svoju slavu iskoristiti u humanitarne svrhe (Live Aid, Conspiracy Of Hope - Amnesty International Tour, Free Burma, Jubillee 2000, NetAid, Children of Chernobil, DATA, Red Campaign).

Danas je Bono nekima više poznat kao borac protiv ekstremnog siromaštva i politički aktivist nego kao muzičar, što je stvar koju mu često predbacuju mnogi, uz obaveznu opasku da bi bolje bilo da se bavi samo muzikom. Nasuprot tome, Bono je i dalje jedna od najzapaženijih i najutjecajnijih osoba u rock-muzici.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]