Wallis Simpson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Wallis Simpson
Rođenje
Bessie Wallis Warfield

(1896-06-19) 19. juni 1896.
Blue Ridge Summit, Pennsylvania, SAD
Smrt24. april 1986(1986-04-24) (89 godina)
Supružnik/ciEarl Winfield Spencer Jr. (1916–1927)
Ernest Simpson (1928–1937)
Eduard VIII (1937–1972)

Wallis Simpson (Volis Simpson; 19. juni 189624. april 1986) bila je supruga britanskog kralja Eduarda VIII, za kojeg se udala nakon njegove abdikacije i stoga nikada nije bila kraljica.

Nazivana je i ženom koja je spasila Ujedinjeno Kraljevstvo od nacizma; svojom namjerom da se uda za, kako će se kasnije ispostaviti, pro-nacističkog kralja uzrokovala je njegovu abdikaciju i dolazak na prijestolje njegovog brata, Georgea VI, koji je sa suprugom Elizabeth postao simbol britanskog otpora nacizmu.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Bila je jedino dijete Teacklea Wallisa Warfielda i Alice Montague. Otac joj je umro otprilike godinu dana nakon rođenja, a majka se nakon očeve smrti preudala još dva puta.

Prije Eduarda VIII[uredi | uredi izvor]

Prvi brak[uredi | uredi izvor]

Dana 8. novembra 1916. godine Wallis se udala za Earla Winfielda Spencera, pilota američke vojske. Sa suprugom je krenula na putovanje u Kinu, gdje je upoznala Galeazza Ciana, koji će kasnije postati zet Benita Mussolinija. S njim je navodno ostala trudna, a trudnoću je okončala pobačajem koji ju je koštao mogućnosti začeća. Krajem 1925. Wallis i njen suprug su se vratili u Sjedinjene Američke Države i razveli se 10. decembra 1927. godine.

Drugi brak[uredi | uredi izvor]

Još prije razvoda od prvog supruga, Wallis je upoznala nedavno razvedenog Ernesta Aldricha Simpsona. Vjenčala se sa njim 21. jula 1928. godine i preselila u London. Tu je, preko prijateljice, upoznala ljubavnicu Eduarda, princa od Velsa. Wallis je princa od Velsa upoznala 10. januara 1931. godine i počela se pojavljivati na dvoru. U tom periodu Wallisin muž upada u finansijske probleme, a Wallis se upušta u vezu sa princom Eduardom. Eduard je obasipao Wallis novcem i nakitom. Pet godina nakon upoznavanja Eduard je postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i car Indije.

Veza s Eduardom[uredi | uredi izvor]

Wallis, vojvotkinja od Windsora, 1970.

Eduard je bio popularan u narodu sve do objavljivanja njegovih namjera da oženi Wallis Simpson nakon što njen razvod bude ozakonjen. Međutim, Eduardov premijer, Stanley Baldwin, upozorio je kralja da narod neće prihvatiti Wallis kao kraljicu, budući da je ona Amerikanka čija dva razvoda nije priznavala Crkva Engleske (a čiji je Eduard bio nominalni poglavar). Eduard je zatim predložio morganatski brak, prema kojem bi Eduard ostao kralj, a Wallis ne bi postala kraljica, niti bi Eduarda mogla naslijediti djeca rođena iz njihovog braka. Ova opcija je također odbijena. Premijer Baldwin je zatim kralju predstavio tri opcije: da zaboravi na ideju o braku sa Wallis, da je oženi protiv želja svojih ministara, ili da abdicira. Eduard je izabrao treću opciju.

Dva dana nakon abdikacije Eduard je od brata, novoga kralja, dobio novokreiranu titulu vojvode od Windsora. Posebnom zakonskom odredbom vraćeno mu je oslovljavanje sa Kraljevska Visost, ali je određeno da njegova supruga i djeca neće biti tako oslovljavana, te da njegova djeca neće imati mjesta u nizu nasljednika. Eduard je protestvovao protiv ovakve odluke, ističući da je njegova buduća supruga i prema tradiciji i prema zakonu kvalifikovana za kraljevsko oslovljavanje, ali na njegove zahtjeve se oglušilo. Njegov prijedlog nisu podržavale ni njegova majka, kraljica Mary, ni njegova snaha, nova kraljica Elizabeth.[1]

Brak sa bivšim kraljem[uredi | uredi izvor]

Eduard i Wallis sklopili su brak 3. juna 1937. godine u privatnoj ceremoniji kojoj članovi kraljevske porodice, na zahtjev kralja Georgea VI, nisu prisustvovali. Eduardov odnos sa članovima njegove porodice naglo se pogoršao, a pogotovo odnos sa majkom. Kraljevska porodica nije nikada prihvatila Wallis, a pogotovo loš odnos je imala s kraljicom Elizabeth.

Godine 1937, pred sami početak Drugog svjetskog rata, vojvoda i vojvotkinja od Windsora bili su u posjeti Njemačkoj i Adolfu Hitleru, uprkos negodovanju britanske vlade. Adolf Hitler je, upoznavši Wallis, rekao: "Šteta, bila bi dobra kraljica".[2]

Nakon ovog kontraverznog posjeta nacističkom lideru, vojvodski par se vratio u Francusku, odakle su 1939. godine vraćeni u Britaniju. Nakon njemačke invazije na jug Francuske, Eduard i Wallis su se sklonili u Španiju. Premijer Winston Churchill zaprijetio je vojvodi od Windsora vojnom tužbom ukoliko se ne vrati na tlo Commonwealtha. Edvard i Wallis su zatim preseljeni na Bahame. Vjeruje se da je Wallis imala uticaj na Eduardovo zainteresiranje za nacizam i da je sama podržavala tu ideologiju tokom i nakon Drugog svjetskog rata.

Po završetku rata Eduard i Wallis vratili su se u Pariz, gdje im je bila dodijeljena privatna rezidencija. Wallis, vojvotkinja od Windsora, umrla je 24. aprila 1986. godine u Parizu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "HRH Prince Edward created Duke of Windsor". Arhivirano s originala, 31. 12. 2010. Pristupljeno 29. 9. 2008.
  2. ^ False alarm raised over belief that Mrs Simpson had Nazi sympathies

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]