Elon Musk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Elon Musk

Elon Musk (rođen 28. juna, 1971.) je američki inženjer, izumitelj,[1] poduzetnik[2] i filantrop južnoafričko-kanadskog porijekla, najviše poznat kao suosnivač PayPal-a, SpaceX i Tesla Motors.[3] Trenutno je CEO i CTO SpaceX-a, kao i CEO Arhitekta proizvoda u Tesla Motors-u i predsjednik SolarCity-a.


Musk je rođen i odrastao u Južnoafričkoj Republici, kao sin južnoafričkog inženjera i majke kanađanke, koja je radila kao nutritionista i model. Musk je svoj prvi računar kupio kad mu je bilo 10 godina, i sam je učio programiranje; sa 12 godina je prodao prvi komercijalni računarski program za oko 500 američkih dolara. To je bila računarska igra Blastar.

Nakon završetka srednje škole izbjegao je obavezno služenje vojnog roka, protiveći se potiskivanju crnačkog stanovništva. To za njega ne bi bilo dobro utrošeno vrijeme. Želio je da preseli u SAD, "tamo gdje su moguće značajne stvari".

Musk je imigrirao u Kanadu u junu 1989. Radio je kod rođaka na farmi pšenice, gdje je čistio žito i uzgajao povrće. Čistio je bojlere u pilani u Britanskoj Kolumbiji, a zatim je radio na gateru. Prešao je u Toronto i jedno ljeto radio u računarskom odjelu u banci, dok je istovremeno aplicirao za upis na Queen's University.

Napustio je Kanadu 1992. nakon što je dobio stipendiju za studiranje biznisa i fizike na University of Pennsylvania. Sa ovog univerziteta, odnosno fakulteta Wharton School, dobio je diplomu, a zatim ostao još godinu da završi svoju drugu diplomu, ovaj put u fizici.

Uzori su mu bili Thomas Edison i Nikola Tesla.

Musk je tada uzeo u razmatranje tri oblasti, u kojima je želio da rješava "značajne probleme", kako je kasnije rekao. To su bili: internet, čista energija i svemirska istraživanja.

Musk-ovo bogatstvo je 2005. procijenjeno na 328 miliona US$ dok procjena za april 2016. iznosi 14,2 milijardi US$.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Elon Musk - Tesla Motors & SpaceX Founder". About.com Money. Pristupljeno 2016-05-01. 
  2. ^ "Elon Musk 'to launch fleet of internet satellites'". Telegraph.co.uk. Pristupljeno 2016-05-01. 
  3. ^ Kumparak, Greg. "A Brief History Of Tesla". TechCrunch. Pristupljeno 2016-05-01.