Nikola Tesla

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Nikola Tesla
Tesla Sarony.jpg
Rođenje 10. juli 1856.(1856-07-10)
Smiljan (Austrijsko carstvo; danas u Hrvatskoj}
Smrt 7. januar 1943. (86 god.)
New York
Prebivalište New York
Državljanstvo Austrijsko (do 1891)
Američko (od 1891)
Polje Fizika
Alma mater Tehnički univerzitet u Grazu
Poznat po Naizmjenična struja, eksperimenti sa strujom visoke voltaže i frekvencije; indukcijski motor, rotirajuće magnetno polje, Teslin transformator

Nikola Tesla bio je američki naučnik i pronalazač srpskog porijekla u oblasti elektrotehnike i radiotehnike. Većinu radnog životnog vijeka je proveo u New Yorku, radeći na izumima nezavisno ili sarađujuċi sa drugim naučnicima.

Bio je istinski vizionar, daleko ispred svojih savremenika na polju naučnog razvoja. O njemu su napisane mnoge knjige i snimljeni dokumentarni filmovi.[1]

Teslina skulptura u Memorijalnom centru "Nikola Tesla" u njegovom rodnom Smiljanu kod Gospića u Hrvatskoj

Po njemu je nazvana jedinica za mjerenje magnetne indukcije.

Biografija

Gimnaziju je pohađao u Gospiću i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu. Radeći četiri godine kao inženjer u Budimpešti i Parizu, otkrio je okretno magnetno polje i napravio prvi praktični motor za naizmjeničnu struju. Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Američke Države i tri godine kasnije osniva vlastitu laboratoriju, u kojoj dolazi do otkrića višefaznog sistema izmjeničnih struja, koji je ubrzo izazvao velike izmjene u elektroindustriji. Godine 1887. i 1888. zaštićuje patentom jednofazni i višefazni elektromotor, sistem razvođenja, višefazni transformator sa željeznom jezgrom i 18 drugih.

U 1889. godini ostvaruje okretne diname i transformatore naizmjenične struje visokih frekvencija. Iste godine objavljuje i rezultate proučavanja fiziološkog djelovanja struja na čovjekovo tijelo i predlaže njihovu primjenu u liječenju. Od 1891. radi na ostvarenju bežičnog prenosa poruka i razvođenju energije bežičnim metodama. U razdoblju 1896-1914. patentira seriju pronalazaka koji čine osnovu savremene radiotehnike. Od njegovih 700 pronalazaka nekoliko desetaka je našlo praktičnu upotrebu. U proljeće 1898. na elektrotehničkoj izložbi u New Yorku prikazuje mogućnost upravljanja brodom iz daljine elektromagnetnim talasima. Godine 1934. izučava mogućnost razbijanja atomskog jezgra pomoću elektrostatičkih generatora visokog napona.

Povodom stogodišnjice Teslina rođenja 1956. godin, jedinica za gustoću magnetnog toka nazvana je tesla.

10. jula 2006, na 150. godišnjicu rođenja, u Teslinoj rodnoj kući u Smiljanu otvoren je Memorijalni centar "Nikola Tesla", multidisciplinarna institucija koja objedinjuje nauku, umjetnost i turizam. Nalazi se u sastavu Muzeja Like Gospić.

Dosta informacija o životu i djelu ovoga velikog uma mogu se naći i u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Literatura

Galerija

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Reference

  1. ^ "Biografija Nikole Tesle". teslasociety.com. Pristupljeno 26. 1. 2016.