Nikola Tesla

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Nikola Tesla
Example alt text
Portret Nikole Tesle
Rođenje

10. juli 1856.

Smiljan, Austro-Ugarska
Smrt

7. januar 1943.

New York, SAD
Potpis
TeslaSignature.svg

Nikola Tesla (rođen 10. jula 1856. u selu Smiljanu kod Gospića, Austro-Ugarska (danas Hrvatska), preminuo 7. januara 1943. New York) bio je srpsko-američki naučnik i pronalazač u oblasti elektrotehnike i radio-tehnike. Većinu radnog životnog vijeka je proveo u New Yorku, SAD, radeći na izumima nezavisno ili sa drugim naučnicima.

Po njemu je nazvana jedinica za mjerenje magnetne indukcije.

T = \mbox{V}\cdot \mbox{s}\cdot \mbox{m}^{-2}

Biografija

Gimnaziju je pohađao u Gospiću i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu. Radeći četiri godine kao inženjer u Budimpešti i Parizu otkrio je okretno magnetno polje i napravio prvi praktični motor za naizmjeničnu struju. 1884. godine odlazi u Sjedinjene Američke Države i tri godine kasnije osniva vlastitu laboratoriju, u kojoj dolazi do svojih najvažnijih otkrića - višefazni sistem izmjeničnih struja, koji je ubrzo izazvao velike izmjene u elektroindustriji. 1887. i 1888. godine zaštićuje patentom jednofazni i višefazni elektromotor, sistem razvođenja, višefazni transformator sa željeznom jezgrom i 18 drugih.

U 1889. godini ostvaruje okretne diname i transformatore naizmjenične struje visokih frekvencija. Iste godine objavljuje i rezultate proučavanja fiziološkog djelovanja struja na čovjekovo tijelo i predlaže njihovu primjenu u liječenju. Od 1891. godine radi na ostvarenju bežičnog prenosa poruka i razvođenju energije bežičnim metodama. U razdoblju 1896-1914. patentira seriju pronalazaka koji čine osnovu savremene radio-tehnike. Od njegovih 700 pronalazaka nekoliko desetaka je našlo praktičnu upotrebu. U proljeće 1898. godine, na elektrotehničkoj izložbi u New Yorku prikazuje mogućnost upravljanja brodom s daljine elektromagnetnim talasima. U 1934. izučava mogućnost razbijanja atomske jezgre pomoću elektrostatičkih generatora visokog napona.

Povodom godišnjice stogodišnjice Teslina rođenja 1956. godine, jedinica za gustoću magnetnog toka je nazvana 'tesla'.

Dosta informacija o životu i djelu ovoga velikog uma mogu se naći u muzeju Nikola Tesla u Beogradu.

Literatura

Galerija

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Commons
Commons: Nikola Tesla
Wikicitat
Wikicitat: Nikola Tesla