Nikola Tesla

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Nikola Tesla
Example alt text
Portret Nikole Tesle
Rođenje

10. juli 1856.

Smiljan, Austro-Ugarska
Smrt

7. januar 1943.

New York City, SAD
Potpis
TeslaSignature.svg

Nikola Tesla (rođen 10. jula 1856. u selu Smiljanu kod Gospića, Austro-Ugarska (danas Hrvatska), preminuo 7. januara 1943. New York) bio je srpsko-američki naučnik i pronalazač u oblasti elektrotehnike i radio-tehnike. Većinu radnog životnog vijeka je proveo u New Yorku, SAD, radeći na izumima nezavisno ili sarađujuċi sa drugim naučnicima. Bio je istinski vizionar daleko ispred svojih savremenika na polju naučnog razvoja. O njemu su napisane mnoge knjige i snimljeni dokumentarni filmovi. [1]

Teslina skulptura u Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ u njegovom rodnom Smiljanu kod Gospića u Hrvatskoj

Po njemu je nazvana jedinica za mjerenje magnetne indukcije.

T = \mbox{V}\cdot \mbox{s}\cdot \mbox{m}^{-2}

Biografija

Gimnaziju je pohađao u Gospiću i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu. Radeći četiri godine kao inženjer u Budimpešti i Parizu otkrio je okretno magnetno polje i napravio prvi praktični motor za naizmjeničnu struju. 1884. godine odlazi u Sjedinjene Američke Države i tri godine kasnije osniva vlastitu laboratoriju, u kojoj dolazi do svojih najvažnijih otkrića - višefazni sistem izmjeničnih struja, koji je ubrzo izazvao velike izmjene u elektroindustriji. 1887. i 1888. godine zaštićuje patentom jednofazni i višefazni elektromotor, sistem razvođenja, višefazni transformator sa željeznom jezgrom i 18 drugih.

U 1889. godini ostvaruje okretne diname i transformatore naizmjenične struje visokih frekvencija. Iste godine objavljuje i rezultate proučavanja fiziološkog djelovanja struja na čovjekovo tijelo i predlaže njihovu primjenu u liječenju. Od 1891. godine radi na ostvarenju bežičnog prenosa poruka i razvođenju energije bežičnim metodama. U razdoblju 1896-1914. patentira seriju pronalazaka koji čine osnovu savremene radio-tehnike. Od njegovih 700 pronalazaka nekoliko desetaka je našlo praktičnu upotrebu. U proljeće 1898. godine, na elektrotehničkoj izložbi u New Yorku prikazuje mogućnost upravljanja brodom s daljine elektromagnetnim talasima. U 1934. izučava mogućnost razbijanja atomskog jezgra pomoću elektrostatičkih generatora visokog napona.

Povodom stogodišnjice Teslina rođenja 1956. godine, jedinica za gustoću magnetnog toka je nazvana 'tesla'.

Dana 10. jula 2006., na stopedesetu godišnjicu rođenja, u Teslinoj rodnoj kući u Smiljanu otvoren je Memorijalni centar „Nikola Tesla“, multidisciplinarna institucija koja objedinjuje nauku, umjetnost i turizam. Centar se nalazi u sastavu Muzeja Like Gospić.

Dosta informacija o životu i djelu ovoga velikog uma mogu se naći i u muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Literatura

Galerija

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Reference

  1. ^ "Biografija Nikole Tesle". teslasociety.com. Pristupljeno 26. 1. 2016.