James Prescott Joule

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
James Prescott Joule
James Joule.jpg
Britanski fizičar
Rođenje (1818-12-24) 24. decembar 1818.
Salford, Engleska
Smrt (1889-10-11) 11. oktobar 1889 (70 god)
Sale, Engleska

James Prescott Joule (Salford, pored Manchestera, 24. decembar 1818. - Sale, 11. oktobar 1889. godime) je bio engleski fizičar.

Joule je proučanaturuu topline te je povezao sa mehaničkim radom. To je dovelo do teorije o održanju energije (Prvi zakon termodinamike). Mjerna jedinica za energiju, džul (J) dobila je ime po njemu. Radio je i s istaknutim fizičarom Lordom Kelvinom razvijajući tabelu (skalu) za temperaturu i otkrio je vezu između toka trenutnog rada kroz otpor i toplinu, te se to danas zove Jouleov zakon.


System-users.svg Nedovršeni članak James Prescott Joule koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.