Energija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Okom vidljivi oblik energije

Energija je sposobnost tijela da vrši rad, a isto se tako može reći da su rad i energija ekvivalentni pojmovi, iako obim i sadržaj te dvije riječi nije sasvim identičan. U biti, promjena energije jednaka je izvršenom radu pa se stoga i izražavaju istom mjernom jedinicom - džul [J] u čast engleskog fizičara Jamesa Prescotta Joulea. Vršenje rada se može manifestirati na mnogo načina: kao promjena položaja, brzine, temperature itd.

U svemiru ne postoje tijela i sistemi koji ne posjeduju energiju. Energiju se ne može uništiti niti iz bilo čega dobiti, ona samo prelazi iz jednog oblika u drugi, s jednog tijela na drugo i uvijek u skladu sa zakonom o održanju energije. Postoje mnogi oblici energije koji opet imaju svoje podgrupe koje dolaze do izražaja kod proučavanja različitih znanstvenih problema:

Simbol za energiju je a osnovna jedinica je Izračunavanje energije je jedan od bitnijih zadataka u tehnici, s obzirom na to da nam to daje informaciju o mogućem radu koji se može dobiti, a znanja o procesima i načinima pretvaranja raznih oblika energije u mehnički rad su kamen temeljac tehnološkog napretka i ljudske civilizacije.

U fizici elementarnih čestica se upotrebljava manja i mnogo prikladnija jedinica za energiju - elektronvolt [eV], koji iznosi 1.602176462×10−19 J. 1 elektronvolt je definisan kao ona energija koju ima čestica naboja kad je iz stanja mirovanja ubrza napon od 1 V.

Izvori energije[uredi | uredi izvor]

Iako termin izvor energije u fizikalnom smislu nema smisla, jer se kosi sa osnovnim Zakonom o održanju energije, ovdje se podrazumijevaju oni elementi koji mogu dati određenu korisnu energiju tj. energiju koja će vršiti koristan rad. Svi sistemi mogu se podijeliti na dvije osnovne grupe tzv.

  • Obnovljivi izvori energije i
  • Neobnovljivi (konvencionalni) izvori energije

Kada se govori o obnovljivim izvorima energije (često se koristi i termin ekološki čista energija) ne treba ih smatrati osnovnim izvorima niti se treba oslanjati samo na jedan sistem, nego se posmatra u globalnom smislu, korištenje što više različitih sistema kako bi se klasični izvori energije sačuvali što duže.

U obnovljive izvore energije ubrajamo:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]