Energija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dinamika
Okom vidljivi oblik energije

Energija je sposobnost tijela da vrši rad, a isto se tako može reći da su rad i energija ekvivalentni pojmovi, iako obim i sadržaj te dvije riječi nije sasvim identičan. U biti, promjena energije jednaka je izvršenom radu pa se stoga i izražavaju istom mjernom jedinicom - džul [J] u čast engleskog fizičara Jamesa Prescotta Joulea. Vršenje rada se može manifestirati na mnogo načina: kao promjena položaja, brzine, temperature itd.

U svemiru ne postoje tijela i sistemi koji ne posjeduju energiju. Energiju se ne može uništiti niti iz bilo čega dobiti, ona samo prelazi iz jednog oblika u drugi, s jednog tijela na drugo i uvijek u skladu sa zakonom o održanju energije. Postoje mnogi oblici energije koji opet imaju svoje podgrupe koje dolaze do izražaja kod proučavanja različitih znanstvenih problema:

Simbol za energiju je a osnovna jedinica je Izračunavanje energije je jedan od bitnijih zadataka u tehnici, s obzirom na to da nam to daje informaciju o mogućem radu koji se može dobiti, a znanja o procesima i načinima pretvaranja raznih oblika energije u mehnički rad su kamen temeljac tehnološkog napretka i ljudske civilizacije.

U fizici elementarnih čestica se upotrebljava manja i mnogo prikladnija jedinica za energiju - elektronvolt [eV], koji iznosi 1.602176462×10−19 J. 1 elektronvolt je definisan kao ona energija koju ima čestica naboja kad je iz stanja mirovanja ubrza napon od 1 V.

Izvori energije[uredi | uredi izvor]

Iako termin izvor energije u fizikalnom smislu nema smisla, jer se kosi sa osnovnim Zakonom o održanju energije,ovdje se podrazumijevaju oni elementi koji mogu dati određenu korisnu energiju tj. energiju koja će vršiti koristan rad. Svi Sistemi mogu se podijeliti na dvije osnovne grupe tzv.

  • Obnovljivi izvori energije i
  • Neobnovljivi (konvencionalni) izvori energije

Kada se govori o obnovljivim izvorima energije (često se koristi i termin ekološki čista energija) ne treba ih smatrati kao osnovnim izvorima niti se treba oslanjati samo na jedan sistem, nego se posmatra u globalnom smislu, korištenje što više različitih sistema kako bi se klasični izvori energije sačuvali što duže.

U obnovljive izvore energije ubrajamo:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]