Memorija računara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Osnovna definicija memorije gdje se kaže da je to sposobnost nekog organizma da sačuva, zadrži te kasnije pozove informaciju se može koristiti i kada govorimo o računarskoj memoriji. Memorija se kod čovjeka čuva u memorijskim ćelijama mozga koji je sposoban informaciju pohraniti i kasnije je pozvati. Koliko dugo informacija ostaje zadržana u našem mozgu zavisi u kojem dijelu memorije mozga je sačuvana i kako je sačuvana. U dugotrajnom pamćenju nam ostaju recimo imena članova porodice, pojmovi i informacije koje često koristimo. Računarska memorija se najviše razlikuje od memorije mozga jer su informacije ili podaci sačuvani mehaničkim, optičkim, ili drugim principima u hardver uređajima a način čuvanja i vrijeme trajanja zavisi od tipa korištene memorije. Postoji više vrsta memorija računara odnosno memorija koje računar može da koristi :

  • ROM skraćeno od engleski: Read-Only Memory - memorija iz koje se podaci mogu samo čitati.
  • RAM skraćeno od engleski: Random Access Memory (memorija nasumičnog pristupa), memorija u koju se podaci mogu i upisivati i čitati te čijem sadržaju se može pristupiti po bilo kom redoslijedu.
  • Hard disk (tvrdi disk) je uređaj koji piše, čita, briše i trajno pamti podatke. Svaki računar danas ima barem jedan tvrdi disk, na njemu se drže svi podaci neophodni za pokretanje i rad operativnog sistem računara.
  • Flopi disk (engleski: floppy Disk Drive, FDD) je uređaj za pohranjivanje podataka koji predstalja prenosivi medij. Podaci se mogu upisivati čitati i po potrebi brisati. Zbog malog kapaciteta se sve više izbacuje iz upotrebe.
  • CD je skraćenica za Compact Disc ili kompaktni disk koji koristi optički zapis za snimanje podataka. CD je prenosivi medij na koji se podaci obično mogu samo upisivati, ali postoji i CD-RV verzija koja omogućuje prepisivanje, odnosno daje mogućnost brisanja sačuvanih podataka.
  • DVD je skraćenica od Digital Versatile Disc. Poput CD-a koristi tehnologiju optičkog zapisa ali posjeduje puno veći kapacitet.
  • Blu-ray Disc je pored HD-DVDa nasljednik DVDa. Posjeduje veliki kapacitet, koji se može mjeriti sa manjim Hard diskovima.