Daniel Bernoulli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Daniel Bernoulli
Mehanika kontinuuma
|
Naučnici

Daniel Bernoulli (29. januar 1700 – 17. mart 1782) bio je švicarski matematičar, fizičar, botaničar, okeanograf, anatom i jedan od najistaknutijih matematičara u porodici Bernoulli. Bavio se i matematikom, medicinom i okeanografskim istraživanjima, proračunavao je rad srca, okeanske struje, ponašanje broda na valovima, plimu i oseku, gibanja titrajućih i rotirajućih tijela, bavio se i matematičkom teorijom.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Sin Johanna Bernoullija i nećak Jakoba Bernoullija. Diplomirao (1721) na Univerzitetu u Baselu.

Rad[uredi | uredi izvor]

Radio na Akademiji nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu (1724-1732.), zatim na Univerzitetu u Baselu. Izveo osnovnu jednadžbu za gibanje fluida (bernoullijeva jednadžba). Postavio je temelje kinetičke teorije plinova, u kojoj se tačkaste čestice plina elastično sudaraju međusobno i sa stijenkama. Pokazao je da udarci molekula na površinu mogu objasniti pojavu pritiska te izveo Boyle-Mariotteov zakon (plinski zakoni). U knjizi Hidrodinamika (Hydrodynamica, 1738.) primijenio je Newtonove zakone na kretanje fluida pa se smatra osnivačem hidrodinamike.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu (danas Ruska akademija nauke) od 1733., francuske Akademije nauke od 1748. i Royal Society od 1750.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kragić, Bruno, ured. (2021). "Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje". Zagreb: Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 3. 2. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]