Hookeov zakon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mehanika kontinuuma
|
Naučnici
Opruga za koju vrijedi Hookeov zakon

Hookeov zakon kaže da je deformacija tijela proporcionalna primijenjenoj sili pod uvjetom da se ne pređe granica elastičnosti tijela. Kada se sila ukloni tijelo će se vratiti u svoj prvobitni oblik. Zakon je otkrio engleski fizičar Robert Hooke 1676. Nakon prelaska deformacija u plastične, prestaje proporcionalnost, te tako ulazimo u zone tečenja materijala, i u najgorem slučaju granicu loma. Hookeov dijagram' (dijagram naprezanja) grafički opisuje zavisnost sile i izduženja/skraćenja. Ako se zanemari specifičan slučaj presjeka materijala, onda se prikazuje zavisnost napona i procentualnog izduženja/skraćenja elementa. Za plastične deformacije, ova se zavisnost određuje eksperimentalno, odnosno na kidalici.

Ako se tijelo na elastičnoj opruzi pomakne iz ravnotežnog položaja, tj. ako se opruga rastegne ili stisne, djelovat će povratna sila (elastična sila opruge), koja će nastojati tijelo vratiti u ravnotežni položaj. Iznos te sile je proporcionalan pomaku tijela iz ravnotežnog položaja. Dakle, ako je pomak x, povratna sila je:

F = −kx,

a koeficijent proporcionalnosti k je konstanta opruge (ovisi o njenim dimenzijama, obliku i materijalu od kojega je izrađena).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]