Idi na sadržaj

Plima i oseka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Oseka

Plima i oseka su mijene mora u prirodi usljed djelovanja gravitacije Mjeseca.

Razlozi pojavljivanja plime i oseke

[uredi | uredi izvor]
Koncept jake plime i oseke
Koncept mrtve mijene

Plima i oseka pojavljuju se zbog gravitacijskih sila koje se nalaze između Zemlje, Mjeseca i Sunca pri njihovom međusobnom kretanju kroz svemir. Mjesec sa okreće oko Zemlje te zbog svoje privlačnosti prema Zemlji između njih se javlja privlačna sila koja djeluje na Zemlju a pošto na Zemlji sve osim goleme vodene mase (71% Zemljine površine prekriveno vodom) nije dovoljno fleksibilno da bi ga Mjesec privukao, mjesec privlači prema sebi vodenu masu na velikim površinama (okeani, mora, velika jezera), što uzrokuje povlačenje nivoa mora na obali te nivo mora opada kako utjecaj jača i to se naziva osekom, postupno utjecaj slabi te dolazi do postupnog povećanja nivoa mora u prvobitno stanje a ta pojavu naziva se plima. Zbog toga što je mjesec glavni pokretač plime i oseke do te promjene dolazi dva puta u približno 25 sati, ili, bolje rečeno, plima i oseka se izmijene u jednom danu dvaput otprilike svakih 12 sati i 25 minuta.

Jake plime i oseke

[uredi | uredi izvor]

Jake plime i jake oseke se javljaju u periodima punog i novog Mjeseca kada je utjecaj Mjeseca na privlačnost prema Zemlji pojačan utjecajem položaja Sunca naspram Zemlje to jest za vrijeme punog i novog Mjeseca sva tri tijela se nalaze u ravnini te je zbog toga utjecaj na plimu i oseku najjači.

Promjenom udaljenosti između Mjeseca u odnosu na Zemlju također utječe na jačinu plime i oseke tako kada je Mjesec u perigeji plima i oseka jačaju a apogeji slabe, a svakih 15 mjesečevih orbitalnih okreta oko Zemlje perigeja bude u skladu ili sa novim ili punim mjesecom uzrokujući perigejne morske mijene sa najvećim rasponom plime i oseke, do ove pojave dolazi prosječno svakih 29 dana 12 sati 44 minute i 3 sekunde ili svakih 29.530589 dana.

Utjecaj perigejnih morskih mijena inače nije opasan, osim u slučaju kada se na istom području javi oluja koja u isto vrijeme krene na obalu te tada zbog visokih plimnih valova može izazvati materijalnu štetu u priobalju zahvaćenog područja. Zbog tako izraženog utjecaja jake plime i oseke mogu u područjima velikih razlika između plime i oseke utjecati na pomorski promet, ribarstvo, priobalni turizam i odvijanje prometa na kopnu.

Mrtve mijene

[uredi | uredi izvor]

Mrtve mijene označavaju najslabije plime i oseke to jest kada je razlika između gornje granice plime i donje granice oseke najmanja a događa se kada je Mjesec u stadiju četvrt i pola te je samim time utjecaj na Zemlju najblaži.

Zbog minimalnih kretanja nivoa morske površine mrtve mijene ne uzrokuju značajnije probleme vezane uz život i djelatnosti čovjeka.