Potencijalna energija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dinamika

Potencijalna energija je podvrsta mehaničke energije. U mehaničku energiju još spada i kinetička energija. Kod potencijalne energije razlikujemo gravitacijsku i elastičnu potencijalnu energiju. Potencijalna energija ne može nastati i ne može nestati, nijednim čovjeku poznatim načinom, o čemu govori zakon o održanju energije. Energija samo mijenja svoje stanje i prelazi iz jednog oblika u drugi.

Gravitacijska potencijalna energija[uredi | uredi izvor]

Odnos kinetičke i gravitacijske potencijalne energije

Gravitacijska potencijalna energija je energija koju tijelo dobija promjenom položaja tj. udaljenosti od tla (podloge). Potencijalna energija zavisi od mase, te gravitacionog ubrzanja. Ako znamo da je oznaka za masu m, gravitaciono ubrzanje g, a za visinu h, onda lako možemo izvući formulu za izračunavanje gravitacijske potencijalne energije. Oznaka za gravitacijsku potencijalnu energiju je Ep. Znači, formula za izračunavanje gravitacijske potencijalne energije je . Ako je jedinica za masu m=1 kg (kilogram), a za visinu h=1 m (metar). Konstanta gravitacionog ubrzanja je . Poznavajući jedinice za ove tri veličine, možemo izvesti jedinicu za gravitacijsku potencijalnu energiju:

Elastična potencijalna energija[uredi | uredi izvor]

Elastična potencijalna energija je energija koju ima elastično tijelo kada ga se elastično deformira. Ako se elastično tijelo stegne ili rastegne i pri tome mu se promijeni dužina za x onda ono ima elastičnu potencijalnu energiju iznosa , gdje je k koeficijent elastičnosti tijela.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]