Tehnička mehanika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tehnička mehanika je tehnička nauka koja se bavi proučavanjem uticaja fizikalnih zakona klasične mehanike na probleme koji se javljaju u tehničkim sistemima. Bazična je nauka koja se proučava i primjenjuje u svim tehničkim djelatnostima: mašinstvu, brodogradnji, građevini, arhitekturi, elektrotehnici itd.

Primjena[uredi | uredi izvor]

Osnovnu primjenu tehnička mehanika nalazi u izradi proračuna konstrukcija i dijelova konstrukcija, te pri izračunavanju i modeliranju ponašanja konstrukcija u primjeni.

Pomoću proračuna rađenih na osnovu saznanja tehničke mehanike, moguće je izraditi optimalnije, kvalitetnije, trajnije i jeftinije proizvode poboljšanih mehaničkih svojstava.

Grane[uredi | uredi izvor]

  1. Statika
  2. Nauka o čvrstoći
  3. Elasto i plastomehanika
  4. Kinematika
  5. Dinamika

Primjena računarstva u tehničkoj mehanici[uredi | uredi izvor]

Sve grane tehničke mehanike značajno su napredovale razvojem računarske tehnologije koja dozvoljava numeričko modeliranje fizikalnih procesa koji djeluju na konstrukcije, a koje daje tačnije i reprezentativnije rezultate od analitičkog modeliranja, te daje daleko realističniji uvid u ponašanje proizvoda u primjeni.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]