Kretanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kretanje nekog tijela najjednostavnije možemo definirati kao promjenu položaja tog tijela u prostoru tokom vremena. Svako se kretanje događa uslijed djelovanja sila, iako same sile nije nužno uzeti u obzir da bi se naučno analiziralo kretanje.

Da bismo u potpunosti opisali kretanje nekog tijela, potrebno je znati njegov zakon puta, iz čega se može dobiti putanja te zakon brzine i ubrzanja.

Grana mehanike koja detaljno pručava kretanje se zove kinematika.

Svako kretanje i njegove značajke se po potrebi mogu razložiti na komponente po osim u nekom po volji definisanom koordinatnom sistema. Tako se ukupni radijvektor položaja tačke može u Kartezijevom sistemu razložiti na komponente x, y i z ili koordinate položaja, vektor brzine na komponente , i itd.

Radi boljeg razumijevanja kretanja i s njim povezanih pojmova, ovdje je izloženo nekoliko specifičnih slučajeva:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]