Čista tehnologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Čista tehnologija je bilo koji proces, proizvod ili usluga koji smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu kroz značajne energetske efikasnosti poboljšanja, održivo korištenje resursa, odnosno aktivnosti zaštite životne sredine. Čista tehnologija uključuje širok spektar tehnologija vezanih za recikliranje, obnovljivu energiju, informatičku tehnologiju, zeleni transport, električne motore, zelenu hemiju, rasvjetu, sivu vodu i još mnogo toga. Finansiranje životne sredine je metoda pomoću koje novi projekti čiste tehnologije koji su dokazali da su "dodatni" ili "izvan uobičajenog poslovanja" mogu dobiti finansiranje kroz stvaranje karbonskih kredita. Projekat koji je razvijen sa brigom za ublažavanje klimatskih promjena također je poznat kao projekt ugljika.

Clean Edge, firma za istraživanje čiste tehnologije, opisuje čistu tehnologiju "raznolik spektar proizvoda, usluga i procesa koji koriste obnovljive materijale i izvore energije, dramatično smanjuju upotrebu prirodnih resursa i smanjuju ili eliminišu emisije i otpad." Clean Edge napominje da su „čiste tehnologije konkurentne, ako ne i superiorne u odnosu na njihove konvencionalne kolege. Mnogi također nude značajne dodatne pogodnosti, posebno njihovu sposobnost da poboljšaju živote onih u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju."

Ulaganja u čistu tehnologiju znatno su porasla otkako su u centru pažnje oko 2000. godine. Prema Programu Ujedinjenih nacija za okoliš, kompanije za proizvodnju energije od vjetra, sunca i biogoriva dobile su rekordnih 148 milijardi dolara novih sredstava u 2007. jer su rastuće cijene nafte i politike klimatskih promjena potaknule ulaganja u obnovljive izvore energije. Od tog novca 50 milijardi dolara otišlo je za energiju vjetra. Sve u svemu, ulaganja u industriju čiste energije i energetske efikasnosti porasla su za 60 posto od 2006. do 2007.[1] Clean Edge je 2009. godine prognozirao da će tri glavna sektora čiste tehnologije, solarna Fotonaponska energija, energija vjetra i biogoriva, imati prihod od 325,1 milijardu dolara do 2018.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

 

  1. ^ "Archived copy". Arhivirano s originala, 25. 5. 2010. Pristupljeno 6. 3. 2017.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ Addison, John (11. 3. 2009). "Solar, Wind and Biofuels' Impressive Growth Surge in '08". Seeking Alpha (jezik: engleski). Pristupljeno 3. 1. 2018.