Diferencijal (mehanički uređaj)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Diferencijalni zupčanik u automobilu (isječeni model)
Differential free.png
Differential locked.png

U automobilskim i ostalim vozilima na točkove, diferencijal je uređaj, koji se najčešće sastoji od zupčanika, koji omogućava da se svaki pogonski točak obrće različitim brzinama, dok u iste dovodi podjednak obrtni moment.

Svrha[uredi | uredi izvor]

Točkovi vozila obrću se različitim brzinama, posebno pri skretanju. Diferencijal je dizajniran da pogoni par točkova sa jednakom silom, dok im, istovremeno, omogućava da se obrću različitim brzinama. U vozilima bez diferencijala, kao što su karting vozila, oba pogonska točka se moraju obrtati istim brzinama, najčešće oko zajedničke osovine, koju pogoni jednostavni motorni mehanizam. Pri skretanju, unutrašnji točak prelazi kraću udaljenost od vanjskog točka, što uzrokuje obrtanje untrašnjeg točka i/ili vučenje vanjskog točka. Rezultat je otežano i nepredvidivo kontrolisanje vozila, oštećenje na gumama i cesti i dr.

Epiciklični diferencijal[uredi | uredi izvor]

Epiciklični diferencijal koristi epiciklične zupčanike kako bi asimetrično razdvojio obrtni moment između prednjih i zadnjih osovina.

Epiciklični zupčanici su iskorišteni da se asimetrično razdvoji obrtni moment. Pogonsko vratilo je na slici zeleno i šuplje, žuto je ono sa niskom obrtnim momentom, a rozo je sa velikim obrtnim momentom. Primijenjena sila na žutom i rozom zupčaniku je ista, ali pošto je krak sile roze 2-3 puta veći, obrtni moment će biti 2-3 puta veći.
Kućište (iznad), te zupčanici i ležajevi (ispod) diferencijala.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]