Baza podataka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Relaciona baza

Baza podataka (eng. database) jeste uređena grupa podataka pohranjena na sistematski način tako da računarski program može poslati upit bazi podataka na koji ona odgovara. Baze podataka služe za bolju dostupnost i razvrstavanje podataka.

Baza podataka je način organizovanja i pretraživanja uzajamno povezanih podataka. Baza podataka pomaže u organiziranju informacije u logičkom smislu da bi mogli brzo doći do željenih podataka. Ona može sadržavati podatke u raznim oblicima, od jednostavnog teksta (kao e-mail adresa) do kompleksnih struktura koje uključuju sliku, zvuk i sl.

Podaci u bazi se mogu podijeliti na:

  1. ulazne podatke - opisuju transakcije realnog sistema,
  2. izlazne podatke - odnose se na poruke i izvještaje o stanju realnog sistema,
  3. radne zadatke - obuhvataju i ulazne i izlazne podatke.

Jedna od mogućih definicija baze podataka glasi da je to zbirka zapisa pohranjenih u računaru na sistemski način, takav da joj se računarski program može obratiti prilikom odgovaranja na problem. Svaki se zapis za bolji povratak i razvrstavanje obično prepoznaje kao skup elemenata (činjenica) podataka. Predmeti vraćeni u odgovoru na upitnike postaju informacije koje se mogu koristiti za donošenje odluka koje bi inače mogle biti mnogo teže ili nemoguće. Računarski program korišten za upravljanje i ispitivanje baze podataka nazvan je sistem upravljanja bazom podataka (SUBP). Svojstva i dizajn sistema baze podataka uključeni su u proučavanje informatičke nauke.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak Baza podataka koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.