Novčanica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Novčanice eura

Novčanica ili papirni novac uglavnom je pravougaoni, dvostrano odštampan papir ili materijal na bazi plastične mase ili polimera, koji je izdat prema zakonu određene države. Predstavlja iznos novčane jedinice i plateženo sredstvo.

Nastala je kao mjenica, isprava temeljem koje je njen donosilac ili vlasnik mogao preuzimati novac i druge "dragocjenosti" iz za to ovlaštenih institucija (najčešće banaka), da bi se s vremenom pretvorio u najpopularnije sredstvo plaćanja, valutu u savremenom svijetu. Skupa s kovanicama, novčanice čine gotovinu, odnosno novac. Dok se kovanice, sa izuzetkom posebnih komemorativnih izdanja, u pravilu koriste za manje, dotle se novčanice koriste za više novčane iznose.

Historija[uredi | uredi izvor]

Novčanice su se prvi put pojavile u Kini u 7. vijeku u vrijeme dinastije Tang, gdje su ispočetka služile trgovcima kojima su papirnate mjenice bile daleko praktičnije sredstvo plaćanja od dotada korištenih i sve teže nosivih bakrenih kovanica. Novčanice su se kao službena valuta počele koristiti u 11. vijeku, da bi ih u vrijeme dinastije Juan počelo koristiti i Mongolsko carstvo. U Evropi, njihova upotreba među trgovcima datira od 14. vijeka, a države su ih počele koristiti u 17. vijeku.

Nauka koja proučava novčanice naziva se notafilija.

Reference[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]