Mongolsko carstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mongolsko carstvo
Mongolyn Ezent Güren
1206–1368
Položaj na karti
Glavni grad Avarga (1206. - 1235.)
Karakorum (1235. - 1260.)
Kanbalik (1260. - 1368.)
Službeni jezik Mongolski
Kineski
Turkijski
Perzijski jezik
Državno uređenje Izborna monarhija
kasnije nasljedna monarhija
Površina
 -  Ukupno  33.000.000 2


Mongolsko carstvo (mongolski: Mongolyn Ezent Güren) je tokom 13. i 14. stoljeća bilo najveće carstvo u historiji svijeta. Na teritorijalnom vrhuncu, Mongolsko carstvo se protezalo od srednje Evrope na zapadu do Japanskog mora na istoku, i od Sibira na sjeveru do Indijskog potkontinenta, Indokine i iranske visoravni na jugu. Britansko carstvo je bilo veće po apsolutnoj površini, ali za razliku od Mongolskog nije bilo na neprekinutoj kopnenoj površini.

Carstvo je osnovao Džingis Kan 1206, nakon ujedinjavanja mongolskih nomadskih plemena. Tokom svog postojanja, Mongolsko carstvo je olakšalo kulturnu i trgovinsku razmjenu između Istoka, Zapada i Bliskog Istoka.

Nakon smrti Kublaj-kana 1294. godine, Mongolsko carstvo se podijelilo na 4 kanata ili carstva, svako sa svojim zasebnim interesima i ciljevima: Zlatna Horda na sjeverozapadu, Čagatajski kanat na zapadu, Ilkanat na jugozapadu i Dinastija Yuan sa sjedištem u današnjem Pekingu.[1] Tri zapadna kanata su 1304. godine kratkotrajno prihvatila nominalnu vlast Yuan dinastije,[2][3]koja je kasnije svrgnuta od strane kineske dinastije Ming 1368. godine. Mongoli su se vratili u domovinu Mongoliju i nastavili da vladaju pod postimperijalnom Mongolijom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ The Cambridge History of China: Alien Regimes and Border States. p. 413.
  2. ^ Jackson. Mongols and the West. p. 127
  3. ^ Allsen. Culture and Conquest. pp. xiii, 235.History2.gif Nedovršeni članak Mongolsko carstvo koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.