Mongolsko carstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mongolsko carstvo, koje je trajalo od 12061368, bilo je najveće carstvo u historiji svijeta koje se protezalo na neprekidnoj kopnenoj površini od nekih 33 miliona km2, na kojoj je živjelo preko 100 miliona ljudi - Britansko carstvo je bilo veće po apsolutnoj površini, ali za razliku od Mongolskog nije bilo na neprekinutoj kopnenoj površini. Carstvo je osnovao Džingis Kan, 1206, nakon ujedinjavanja mongolskih plemena. Carstvo je obuhvaćalo teritorije koje su se protezale od jugoistočne Azije do srednje Evrope. Tokom svog postojanja, Mongolsko carstvo je u periodu između 13.-14. vijeka olakšalo kulturnu i trgovinsku razmjenu između Istoka, Zapada i Bliskog Istoka.

Poslije smrti Kublaj-kana, Mongolsko carstvo se podijelilo na 4 kanata ili carstva, svako sa svojim zasebnim interesima i ciljevima: Zlatna Horda na sjeverozapadu, Čagatajski kanat na zapadu, Ilkanat na jugozapadu i Dinastija Yuan sa sjedištem u današnjem Pekingu.[1] 1304. godine, tri zapadna kanata su kratkotrajno prihvatila nominalnu vlat Yuan dinastije,[2][3]koja je kasnije svrgnuta od strane kineske dinastije Ming 1368. godine. Mongoli su se vratili u domovinu Mongoliju i nastavili da vladaju pod postimperijalnom Mongolijom.Razvoj Mongolskog Carstva

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ The Cambridge History of China: Alien Regimes and Border States. p. 413.
  2. ^ Jackson. Mongols and the West. p. 127
  3. ^ Allsen. Culture and Conquest. pp. xiii, 235.History2.gif Nedovršeni članak Mongolsko carstvo koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.