Mongolsko carstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Evroazija uoči mongolske invazije, oko 1,200. god.

Mongolsko carstvo, koje je trajalo od 12061368, bilo je najveće carstvo u historiji svijeta koje se protezalo na neprekidnoj kopnenoj površini od nekih 33 miliona km2, na kojoj je živjelo preko 100 miliona ljudi - Britansko carstvo je bilo veće po apsolutnoj površini, ali za razliku od Mongolskog nije bilo na neprekinutoj kopnenoj površini. Carstvo je osnovao Džingis Kan, 1206, nakon ujedinjavanja mongolskih plemena. Carstvo je obuhvaćalo teritorije koje su se protezale od jugoistočne Azije do srednje Evrope. Tokom svog postojanja, Mongolsko carstvo je u periodu između 13.-14. vijeka olakšalo kulturnu i trgovinsku razmjenu između Istoka, Zapada i Bliskog Istoka.


Razvoj Mongolskog Carstva
Commons
Commons: Mongolsko carstvo


History2.gif Nedovršeni članak Mongolsko carstvo koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.