Idi na sadržaj

Bliski istok

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bliski Istok)
Bliski istok

Bliski istok je sačinjen od država na južnom i istočnom dijelu Sredozemnog mora te se pruža od Sredozemnog mora do Perzijskog zaljeva. Bliski istok je podregion Afrike i Evroazije tj. Azije i Sjeverne Afrike. Tri osnovne kulture Bliskog istoka su perzijska, arapska i turska. Ove tri različite kulturne jedinice također imaju i korjenito različite jezike i narodnosti tj. perzijska, turska, i arapska.

Većina definicija koja podrazumjeva Bliski istok se odnosi na grupu nacija od jugozapadne Azije od Irana do Egipta pa je po tome Egipat također dio Bliskog Istoka dok se ostale sjevernoafričke države kao što su Libija, Tunis i Maroko podrazumijevaju dijelom sjevernoafričkih nacija.

Definicije pojma[uredi | uredi izvor]

Encyclopædia Britannica definiše da Bliski Istok uključuje: Bahrein, Kipar, Egipat, Pojas Gaze, Iran, Irak, Palestinu, Izrael, Jordan, Kuvajt, Liban, Libiju, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju, Sudan, Siriju, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Zapadnu obalu, i Jemen[1].

FAO slično definira ovo područje, ali u njega uključuje i Afganistan a isključuje države u sjevernoj Africi i teritorije Palestine. Prema navodima National Geographica, pojmovi Bliži istok (engl. Near East) i Bliski istok (engl. Middle East) obuhvataju iste teritorije i općenito su prihvaćeni da obuhvataju države na Arapskom poluostrvu, Kipar, Egipat, Irak, Iran, Izrael, Jordan, Liban, Palestinu, Siriju i Tursku.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Bliski istok koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.