Polarna regija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Feather writing.svg Ovaj članak neko je predložio ili odabrao za spašavanje.
Ovaj šablon uklonite jedino ako namjeravate dopuniti članak.
Položaj polarnih regija

Polarne regije su područja na Zemlji koja okružuju polove, a nalaze se sjeverno od Arktičkog i južno od Antarktičkog kruga. Karakteriše ih polarna klima, ekstremno hladne temperature, jaka glacijacija i ekstremne varijacije u dnevnim satima s 24-satnim danom tokom ljeta (ponoćno sunce) i trajnom tamom sredinom zime. Središta tih regija čine sjeverni i južni pol, pa stoga tim regijama dominiraju polarne ledene kape koje se na sjeveru nalaze na Arktičkom okeanu, a na jugu na antarktičkom kontinentu.[1]

Arktik[uredi | uredi izvor]

Arktik pokriva površinu od 12 miliona km2, južna granica nije tačno određena. Klimatološka granica se kreće od 10 °C (izoterm) u julu do 0 °C prosječne godišnje temperature. Nekada se i evropska tundra ubraja u Arktik, a nekad ledene pustinje sjeverno od pojasa tundre[1].

Antarktik[uredi | uredi izvor]

Za razliku od Arktika, Antarktis je kontinent koji su u biogeografiji naziva i Archinotis. Njegova površina, bez ledenih površina i ostvra iznosi 12 miliona km2 a inače 14 miliona km2. Dvostruko je veći od Australije i 1,5 puta od Evrope. Granica nije niovdje jasno definisana. Kao konvergencija (sjeverna granica) smatra se površinska voda sjevernog (subantarktičkog) područja s ljetnim temperaturama 5-6 °C koja dodiruje područje od 3 °C i manjom količinom soli. Granica se time kreće od 50°-60° geografske širine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz:
  1. ^ a b PolarregionSpektrum der Wissenschaft, pristupljeno 29.72015 (de)