Idi na sadržaj

Patagonija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Patagonija, prema najčešće prihvaćenim granicama regije

Patagonija je najjužniji dio Južne Amerike između Magellanova prolaza i Río Negra, i između Anda i Atlantskog okeana, koji pokriva površinu od oko 800 000 km2.

Patagoniji se često pribraja i Ognjena zemlja (Tierra del Fuego). Sastoji se od visoravni, ispresjecane paralelnim tokovima rijeka (Chubut, Río Colorado, Deseado, Chico, Río Negro, Neuquén), koja se stepeničasto spušta prema Atlantskom okeanu. Na području Anda nalaze se velika jezera (Nahuel Huapi, Viedma, Argentino), glačerskog porijekla. Suha i hladna klima povoljna je za ovčarstvo. Oko grada Comodoro Rivadavia nalaze se ležišta nafte, a tu je koncentrisano 4/5 argentinske proizvodnje nafte. Patagonija je rijetko naseljena, dok se veći gradovi nalaze na obali Atlantskog okeana: Punta Arenas, Comodoro Rivadavia, Neuquén.

Patagonija, dakle, obuhvata dio Južne Amerike koji se nalazi južno od 42° S. Čileanski dio obuhvata južni dio regije Los Lagos, te regije Aysen i Magallanes (izuzevši dio Antarktika pod Čileom). Argentinski dio Patagonije nalazi se istočno od Anda i uključuje provincije Neuquén, Río Negro, Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego kao i južni vrh provincije Buenos Aires.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]