Ognjena zemlja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ognjena zemlja na karti krajnjeg juga Južne Amerike

Ognjena zemlja (španski: Tierra del Fuego) je otočje na krajnjem jugu Južne Amerike, odvojen od kopna tjesnacem Magelanov prolaz. Površina ove skupine ostrva je 73.753 km2.

Ognjena Zemlja se sastoji od jednog velikog ostrva Tierra del Fuego i pet nešto manjih, te mnogobrojnih manjih ostrvca i stijena odvojenih mnogim kanalima. Obalne ravnice su turobne i puste, izložene jakim naletima vjetrova sa mnogo padavina, kojima su donedavno tumarali Indijanci Ona i Haush. Unutrašnjost ostrva je brdovita i često veoma hladna. Teritorijalno, ostrvo je podijeljeno između Čilea i Argentine. Ekonomija se temelji na eksploataciji nafte i turizmu. Uzgoj ovaca, nekada veoma važan, sve više gubi na značaju.

Tierru del Fuego je 1520. otkrio Magellan, ali je do ranog 19. vijeka ostala slabo poznata. Donošenje ovaca i otkriće zlata 1880-ih dovelo je na ostrvo mnoge imigrante iz Evrope, Čilea i Argentine, što je dovelo do zatiranja domorodačke populacije. Posljednji Haush je umro negdje ranih godina 20. vijeka, a posljednji punokrvni Ona-muškarac 1995. Posljednja pripadnica Onasa Virginia Choinquitel, udata za italijanskog imigranta, umrla je u junu 1999. od srčanog udara, u 56. godini života, u gradiću Rio Grande na ostrvu Tierra del Fuego, čime je historija Onasa, stara 9.000 godina na ovom ostrvu, konačno završila.

Glavni grad čileanskog dijela ostrva je Porvenir, a argentinskog dijela gradić Ushuaia. Na ostrvu se nalazi i nekoliko manjih naselja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]