Skandinavija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Skandinavija označava područje sjeverne Evrope, koje sačinjavaju Danska, Norveška, Švedska, Island i Finska.

Ove zemlje djele vrlo srodni skandinavski jezici i njihovo zajedničko kulturno i historijsko nasljeđe.

Skandinavska saradnja u 19. vijeku

Internacionalno gledajući, "Skandinavija" može također značiti Skandinavsko poluostrvo, koje sačinjavaju Norveška i Švedska, bez Danske, ali se ovaj izraz koristi samo u strogo geografskom značenju. Ponekad se pogrešno koristi izraz nordijske zemlje o Skandinaviji i obrnuto.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Riječ Skandinavija se prvi put koristi kod Plinija (23-79) u formi Scadinauia i vjerovatno se sastavljena od starogermanske riječi 'skadin' (stijena, brazda) i 'auio' (ostrvo). Ovaj prvobitni izraz je preživio u imenu dijela južne Švedske Skåne.

Jordanes (ca. 485-552) spominje da je Ptolomej pisao o ostrvu Scandza, i da na sjevernom dijelu ostrva živi jedno uporno pleme, koje sredinom ljeta četrdeset dana uzastopce ima dnevno svjetlo, a sredinom zimi isto tako ne vidi svjetla. Ptolomej je najvjerovatnije ova saznjanja dobio od Grka Pytheasa od Massalije (Marsej).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]