Britansko carstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Merge-arrows 2.svg Predloženo je da se ovaj članak spoji s člankom Britanska imperija.
Molimo da napišete svoje mišljenje na stranici za razgovor.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Britansko carstvo (eng. British Empire) bilo je najveća imperija u svjetskoj historiji. Proizvod je evropskog doba otkrića, koje je započelo sa globalnim pomorskim carstvima Portugala i Španije u kasnom 15. vijeku. U vrijeme svog raspada (1921) Britansko carstvo imalo je 450-570 miliona stanovnika, što je u grubim crtama bila četvrtina svjetskog stanovništva, a pokrivalo je površinu od preko 37 miliona km2, tj. skoro trećinu površine Zemlje. Mada je carstvo iščezlo, njegovi kulturni i politički ostaci i utjecaji još uvijek se osjećaju širom svijeta, od načina privređivanja (ekonomije), do zakonodavstva i sistema upravljanja i vlade. Djelomično zahvaljujući Britanskom carstvu, engleski jezik postao je novi lingua franca u svijetu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Britansko carstvo koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.