Helenizam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aleksandrovo carstvo

Helenizam je pojam koji je od svoje prve upotrebe označavao više različitih stvarnosti, no uvijek u vezi s grčkom kulturom i njenim uticajem na ne-grčki svijet nakon osvajanja Aleksandra Velikog (oko 333. – 323. g. p. n. e.).

Pojam helenizma koji se koristi u savremenoj historiografiji mora se razlikovati od njegovog antičkog značenja. Općenito, on se odnosi na razdoblje od osvajanja Aleksandra Velikog do rimske carske vlasti (oko 30. g. p. n. e.). U tom vremenu je došlo do miješanja grčke kulture i svjetonazora s istočnom kulturom i svjetonazorom. Taj novonastali pogled na svijet je uključivao karakterističnu kulturu, arhitekturu, umjetnost, filozofiju i religiju, a raširena je upotreba grčkog jezika i pisma.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Helenizam koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.