Indo-grčko kraljevstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Indo-Grčko Kraljevstvo
Stari vijek
Položaj na karti
Položaj na karti
Glavni grad Aleksandrija na Kavkazu
Sirkap/Taksila
Sagala/Sialkot
Pushkalavati/Peucela
Religija budizam
drevna grčka religija
hinduizam
zoroastrizam
Državno uređenje  
Zakonodavstvo  

Indo-grčko kraljevstvo je naziv za helenističku državu, odnosno grupu država i raznih političkih entiteta koji su u 2. i 1. vijeku p. n. e. postojali na području sjeverozapadnog i sjevernog dijela Indijskog podkontinenta. Nastalo je kada je Grčko-Baktrijsko kraljevstvo pod kraljem Demetrijem u prvoj polovini 2. vijeka p. n. e. napalo sjever tadašnje Indije. Noovosvojena područja su se, međutim, brzo otcijepila od Baktrije i stvorila novi politički entitet. Historijski i drugi izvori poznaju oko tridesetak indo-grčkih vladara od kojih su mnogi međusobno ratovali.

Indo-grčko kraljevstvo je bilo najkasnije stvorena, najistočnija, ali i najizoliranija od svih helenističkih država. Zahvaljujući tome je opstala, odnosno doživjela uspon i prosperitet u vrijeme kada je helenizam na zapadu doživljavao svoj sumrak. Za Indo-Grke je također bilo karakteristično da su s vremenom počeli prihvatati lokalnu hinduističku, ali i budističku kulturu; posljednje je zaslužno za pojavu grko-budizma.

Indo-grčko kraljevstvo je u političkom smislu prestalo postojati nakon najezde Indo-Skita godine 10. n. e. Vjeruje se da su određene indo-grčke zajednice slijedećih nekoliko godina opstale pod kušanskom vlašću.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]