Kolonizacija Marsa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mars
Umjetnička koncepcija ljudske baze Marsa, s izrezom koji otkriva unutrašnjost hortikulturnog područja

Hipotetička kolonizacija Marsa (ili naseljavanje Marsa[1]) izazvala je zanimanje javnih svemirskih agencija i privatnih korporacija i dobila je opsežan tretman u pisanju naučne fantastike, filmu i umjetnosti.

Organizacije su predložile planove za ljudsku misiju na Mars, prvi korak ka kolonizaciji, ali nijedna osoba nije kročila na planetu. Međutim, lenderi i roveri su uspješno istražili površinu planete i dostavili informacije o uslovima na tlu.

Razlozi za kolonizaciju Marsa uključuju radoznalost, potencijal za ljude da pruže dublja opservacijska istraživanja od rovera bez posade, ekonomski interes za njegove resurse i mogućnost da bi naseljavanje drugih planeta moglo smanjiti vjerovatnoću ljudskog izumiranja. Poteškoće i opasnosti uključuju izlaganje radijaciji tokom putovanja na Mars i na njegovoj površini, toksično tlo, nisku gravitaciju, izolaciju koja prati Marsovu udaljenost od Zemlje, nedostatak vode i niske temperature.

Umjetnička koncepcija procesa teraformiranja Marsa o kojoj se govori u nekim djelima naučne fantastike

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bartels, Meghan (May 25, 2018). "People are calling for a movement to decolonize space-here's why". Newsweek. Pristupljeno Oct 31, 2021. Robert Zubrin, said that the one word he shies away from is colony, preferring settlement because the first "confuses the issue with imperialism."