Mars 3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mars 3
OrganizacijaSovjetski svemirski program
Masa2,265 kg

Mars 3 je sovjetska sonda lansirana s ciljem istraživanja Marsa. Lansiran je 28. maja 1971.[1]

Identična kao i prethodnik Mars 2,[2] sonda se sastojala od orbitera i lendera. Cilj misije je bio snimanje površine i oblaka, mjerenje temperature, istraživanje topografije, sastava površine, mjerenja atmosfere, magnetnih polja i sunčevog vjetra. Misija je postala značajna po tome što je po prvi put ostvareno "mehko" slijetanje na površinu Marsa. Uprkos tome uspjehu, lender je funkcionisao svega 20 sekundi od aktiviranja a za to vrijeme je na Zemlju poslao jednu fotografiju, niske rezolucije,niske razlučivosti, na kojoj je nemoguće ništa identifikovati. U tom kratkom javljanju, prenio je neke podatke o atmosferi i sastavu tla, ali se više nije nikad javio. Pretpostavlja se da su nezabilježeno snažne pješčane oluje teško oštetile sondu koja je preživjela samo tih nekoliko sekundi.[3]

Dio lendera bio je i 4,5 kg težak rover koji je s lenderom bio spojen putem 15 m dugog kabla. Zbog brzog gubitka lendera, rover nije aktiviran.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Deffree, Suzanne (28. 5. 2019). "Mars 3 launches, May 28, 1971". edn.com.
  2. ^ "NASA - NSSDCA - Spacecraft - Details". nssdc.gsfc.nasa.gov. Pristupljeno 26. 11. 2018.
  3. ^ "Sovjeti su se prvi spustili na Mars - u inat Americi". www.express.hr (jezik: hrvatski). Pristupljeno 11. 11. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]