Phobos-Grunt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fobos Grunt
Cebit 2011-fobos-grunt together with upper stage.jpg
Organizacija Ruska svemirska agencija
Mjesto lansiranja Bajkonur
Masa 13.200kg s gorivom

Fobos-Grunt (Phobos-Grunt) je bio ruski pokušaj istraživanja Marsa i njegovog satelita Fobosa. Cilj misije je bio sletjeti na Fobos, prikupiti uzorke tla i vratiti ih na Zemlju. Fobos-Grunt je sa sobom nosio i kineski orbiter Yinghou-1 i eksperiment LIFE.

Sonda je uspješno lansirana 9. novembra 2011. iz Bajkonura u nisku orbitu, ali nije naknadno upalila raketne motore, koji su je trebali poslati u stazu prema Marsu. Osim problema sa pogonom, sonda nije odgovarala na signale sa Zemlje. Nakon 2 mjeseca neuspješnih pokušaja stupanja u kontakt, Fobos-Grunt je na kraju izgubio visinu zbog otpora zraka u višim slojevima atmosfere, i 15. januara pao u Tihi okean zapadno od Čilea.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]