Kolonizacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kolonizacija je termin koji označava doseljavanje ili nastanjavanje određenih organizama (biljnih i životinjskih vrsta) na područje na kojem prethodno nisu živjeli. Termin je nastao od latinskog izraza colere što znači naseliti, kultivirati[1] i prvobitno se odnosio na ljude. Tokom 19. stoljeća, biolozi su prisvojili termin pri opisu aktivnosti ptica, bakterija ili biljnih vrsta. Ljudska kolonizacija je uža kategorija od povezanog pojma kolonijalizma i odnosi se striktno na migracije, naprimjer, na koloniju doseljenika.

To je proces uspostavljanja kontrole nad određenim teritorijama ili narodima u svrhu kultivacije, što može uključivati naseljavanje, uspostavljanje kolonijalizma, kolonijalnosti i kolonija.[2] [3]

Kolonizacija se ponekad koristi kao sinonim za naseljavanje, kao što je kolonizacija u biologiji, ali dok je kolonizacija povijesno uključivala naseljavanje, ovaj poseban oblik naziva se kolonijalizam naseljenika. U ovom slučaju, kolonizaciju strukturiraju i provode doseljenici direktno, dok njihova ili metropolitanska država njihovih predaka održava vezu ili kontrolu kroz kolonijalizam doseljenika. U kolonizaciji naseljenika, manjinska grupa vlada ili kroz asimilaciju ili ugnjetavanje autohtonih naroda,[1] [4] ili uspostavljajući se kao demografska većina kroz protjerivanje, raseljavanje ili otvoreno ubijanje domorodačkog naroda, kao i kroz imigraciju i rođenja metropolita kao i drugih doseljenika.

Svjetska carstva i kolonije 1936
Svjetska carstva i kolonije 1800
Svjetska carstva i kolonije 1550

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Marcy Rockman, James Steele (2003). The Colonization of Unfamiliar Landscapes. Routledge. ISBN 0-415-25606-2.
  2. ^ "Colonialism, Coloniality and Settler Colonialism". UnLeading. August 11, 2022. Pristupljeno December 27, 2023.
  3. ^ "colonization noun - Definition, pictures, pronunciation and usage notes". Oxford Advanced Learner's Dictionary at OxfordLearnersDictionaries.com. Pristupljeno 2023-03-29.
  4. ^ Howe, Stephen (2002). Empire: A Very Short Introduction. United States: Oxford University Press. str. 21–31.