Hortikultura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hortikultura, lat. (hortus – vrt, bašča + kultura) vrtlarstvo; uzgoj biljaka potpomognut ljudskim znanjem i uticajem. Na taj način se uljapšava i oplemenjuje vlastiti životni ili radni prostor. To podrazumijeva projektovanje, izgradnju i održavanje zelenih površina i ostalih prostora uz zahtjeve i pravila struke. Na osnovu pregleda terena (vrta, bašče ili zelenih površina) i analize uslova (klima i tlo), te razgovora sa stručnjakom, projektant daje idejno rješenje ili detaljan projekt sa planom sadnje i ponudu za uređenje. Projekat je osnova za hortikulturno uređenje. U njemu je prikazan detaljan prostorni razmještaj biljaka (plan sadnje) sa specifikacijom i količinom biljaka po vrstama i sortama. Kvalitetan projekat je osnova lijepog i funkcionalnog hortikulturnog uređenja. Bitan preduslov za lijep i funkcionalan izgled vrta i zelenih površina je njihovo stručno i kvalitetno održavanje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.