Hong Kong

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hong Kong Specijalna Administrativna Regija
香港特別行政區
Zastava Hong Konga
Zastava
Grb Hong Konga
Grb
Hong Kong Specijalna Administrativna Regija u državi.
Država Flag of the People's Republic of China.svg Kina
Upravni oblik Specijalna Administrativna Regija
Službeni jezik kineski, engleski
Izvršni šef Carrie Lam
Površina 1.104 km2
Stanovništvo 6.985.200
Gustoća 6.327 stanovnika na km2
Pozivni broj +852
Veb-sajt www.gov.hk

Hong Kong je posebni administrativni region Narodne Republike Kine (tradicionalni kineski: 中華人民共和國香港特別行政區; kantonski: Heūng góng; standardni mandarinski: Xiānggǎng, izgovor), je posebni administrativni region, na jugoistočnoj obali Kine.

Hong Kong, (poznat i kao Hongkong, pogotovo ranije) ima jednu od najliberalnijih ekonomija na svijetu, i veliki je međunarodni finansijski i trgovački centar. U periodu od 1898 do 1997 je bio britanska kolonija, a danas je pod upravom Kine, pod politikom "jedna zemlja, dva sistema". Hong Kongu je ustavom dodjeljen relativno visok stepen autonomije, na primjer, on zadržava svoj pravni sistem, valutu, običaje, trgovačka pregovaračka prava, i imigracione zakone. Hong Kong je zadržao čak i svoje pravilo da se vozi po lijevoj strani ceste. Jedino su odbrana i diplomatski odnosi pod upravom centralne vlade u Pekingu.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Hong Kong koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.