Anhui

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Anhui (Kineski: 安徽, Ānhuī - kombinacija imena gradova Anćing i Huejdžou) je provincija na istoku Narodne Republike Kine. Površina provincije je 139.400 kvadratnih kilometara, gde je 2009. živjelo 54.692.289 stanovnika. Glavni grad je Hefej.

Kroz Anhui protiču rijeke Jangce i Huej Ho. Na jugozapadu provincije su planine, među kojima je najpoznatija i najviša Huangšan sa 1873 metra visine. Klima u provinciji je između umjerene i suptropske.

Provincija Anhui je formirana u 17. vijeku. Glavne privredne grane su poljoprivreda i eksploatacija i prerada gvozdene rude. Anhui je značajno siromašniji od svojih razvijenih istočnih susjeda, provincija Džeđang i Đangsu.

Vanjske linkovi[uredi | uredi izvor]