Idi na sadržaj

Američki rat za nezavisnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kolaž slika sa tematikom iz rata za nezavisnost.

Američki rat za nezavisnost[1][2] je rat američkih kolonija protiv britanske vladavine. Godine 1775. američke kolonije su se pobunile protiv britanske vladavine nakon što su Britanci radili sve što im je bilo u mogućnosti da uspore razvoj kolonija. Između ostalog Britanci su zabranili naselja izvan proklamacione linije iz 1767. te širenje granice Kanade ispod velikih jezera.

U maju 1775. godine predstavnici kolonija na kongresu u Philadelphiji 4. jula 1776. su usvojili deklaraciju o nezavisnosti. Autor deklaracije je Thomas Jefferson. Amerikanci su kasnije našli saveznike u Francuskoj i Španiji koje su objavile rat Velikoj Britaniji. 1781. udružene američko-francuske snage su pobijedile britansku vojsku u Yorktownu u Virginiji koja je kapitulirala. To je dovelo do stvaranja primirja a Britanija je priznala nezavisnost svojih bivših kolonija Pariskim ugovorom 1783.

Početak i učesnici

[uredi | uredi izvor]

Rat je počeo 18. aprila 1775. godine oružanim sukobom kod Lexingtona. Na početku rata Amerikanci nisu imali profesionalnu vojsku niti flotu. Svaka je kolonija učestvovala u borbama snagama koje su činili dobrovoljci i lokalna policija. Američke kolonije dobivaju jedinstvenu vojsku maja 1775. godine pod vodstvom Georgea Washingtona. Na pobunjeničkoj strani učestvovalo je 250.000 vojnika sa statusom regularne vojske ili lokalne policije.

Afroamerikanci

[uredi | uredi izvor]

Afroamerikanci, kao slobodni ljudi ili kao robovi, služili su na obje strane. U novembru 1775. Lord Dunman je oslobodio sve robove koji su se željeli boriti na britanskoj strani što je, naravno, privuklo veliki broj crnaca na stranu Britanaca. Britanci su bili prisiljeni povući takav potez zbog nedostatka ljudstva. Godine 1779. 10.000 crnaca dezertiralo je iz američke vojske i prešlo u britanske redove. Na kolonijalnoj strani u borbama je učestvovalo oko 5.000 afroamerikanaca.[3][4]

Većina američkih Indijanaca istočno od rijeke Mississippi bila je zahvaćena ratom. Bar njih 13.000 se uključilo u sukob pristavši uz britansku stranu.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "American Revolution | Causes, Battles, Aftermath, & Facts | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). 4. 4. 2024. Pristupljeno 14. 4. 2024.
  2. ^ "American Revolution: Causes and Timeline". HISTORY (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 4. 2024.
  3. ^ Kaplan and Kaplan (1989), str. 64–69
  4. ^ Leslie Alexander (2010). Encyclopedia of African American History. ABC-CLIO. str. 356.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]

Bibliografija

[uredi | uredi izvor]