FBI

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
FBI

FBI (Federal Bureau of Investigation) je federalna istražna agencija Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država.

Trenutno, FBI ima istražnu jurisdikciju nad kršenjem više od 200 kategorija federalnih (saveznih) zakona, i jedina osim Šerifske službe Sjedinjenih država ima jurisdikciju za krivično gonjenje prekršilaca zakona na cijeloj teritoriji zemlje (Ona je de fakto vodeća agencija za sprovođenje zakona vlade Sjedinjenih Država). Moto biroa je "Vjernost, hrabrost, poštenje". Počeli su sa radom 1908. godine kao Biro za istrage (Bureau of Investigation (BOI)), a 1935 su promijenili ime u Federalni istražni biro (FBI).

J. Edgar Hoover, tada direktor BOI-a , je postao prvi FBI direktor. Bio je na ovoj poziciji duže od svih FBI ostalih direktora. On je također zaslužan za mnoga poboljšanja i izmjene koje je unio u rad biroa, čime je od FBI-a stvorio vodeću kriminalističku agenciju u svijetu.[potreban citat] Edgar Hoover je izgradio FBI Akademiju, i Kriminalističko-pravni servisno-informacioni kompleks, koji služi kao glavna podrška svim kancelarijama FBI-a, koje su razmještene po cijeloj zemlji.

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.