Američko-meksički rat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Territorial organization of Mexico between the First and Second Centralist Republic. Marked in red, the land claimed for the republic of Texas.

Američko-meksički rat se desio zbog toga što su Amerikanci težili da se prošire na što veći dio Američkog kontinenta. Trajao je od 1846-1848. Amerikanci su vodili rat s Meksikom u kojem su se istakli su se neki posebni američki generali. Sa krajem rata amerikanci su preuzeli Kaliforniju kao i neke ostale oblasti. Amerikanci su Meksiku sa krajem rata isplatili 15 miliona dolara odštete.


Panzer aus Zusatzzeichen 1049-12.svg Nedovršeni članak Američko-meksički rat koji govori o ratu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.