Stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Prema najnovijim procjenama, Sjedinjene Države trenutno broje oko 305.682.493 stanovnika.[1] Glavne etničke grupe su bijelci, afrički Amerikanci, hispanci, azijski Amerikanci, i američki starosjedioci.

Većina Amerikanaca su bijelci. Od toga, 23% su porijeklom Nijemci, 16% Irci, 13% Englezi, 6% Italijani, 6% Holanđani, i 7% Slaveni (Uglavnom iz Poljske i Rusije).

Afrički Amerikanci čine oko 13% stanovništva Sjedinjenih Država. Hispanci čine 13,4% stanovništva i dolaze iz raznih zemalja Centralne i Južne Amerike. Većina su Meksikanci koji čine većinu u nekim saveznim državama na jugozapadu zemlje. Azijski Amerikanci čine 4,2% stanovništva a američki starosjedioci tek 1.5%.

Što se tiče religija, 2001. godine većina Amerikanaca (52%) su protestanti, 24,5% katolici, 13,2% ne pripada određenoj vjeri, i 1.3% su jevreji. muslimani i budisti čine manje od 1% ukupnog stanovništva.

Vjerska zastupljenost u SAD

Prema procjenama Američke vlade, otprilike 130.000 Bošnjaka živi u Sjedinjenim Državama. Većina se nalazi u centralno-zapadnoj regiji, u gradovima poput Saint Louisa i Čikaga (25.000 u tim gradovima). Prema nekim procjenama, Bošnjaci su treća najveća grupa Muslimana u Americi [potreban citat].

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]